Θεοδωρίδου: Πάνω από 95% η αποτελεσματικότητα εμβολιασμού με 2η δόση- Τι ισχύει για μεταλλάξεις

25 Ιανουαρίου 2021

Το χαρακτηριστικο της εβδομαδας που περασε ήταν η συγκινητική προσέλευση των ηλικιωμένων για εμβολιασμό, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολίων κατά του κορωνοιού στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις.

Όπως είπε, η πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων και είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί στο χρονικό διάστημα που συστήνεται, αυστηρά σε 21 μέρες, η δεύτερη δόση.

Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και την ανοσία του ατόμου.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά μετά την 12η μέρα από τον εμβολιασμό.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι είναι το όπλο που έχουν οι ιοί για να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση αλλά δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με αυτές τις μεταλλάξεις ή πιθανότατα και από άλλες.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και ότι έχει δημιουργηθεί ένα δικτυο παρακολουθησης αυτών των γονιδιακών μεταβολών.

Πηγή: skai.gr

Author: Radionorth3

Share This Post On
468 ad
Share This