Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη Μαρία Σπυράκη – Αποφασίζει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης για την ευρωβουλευτή

16 Δεκεμβρίου 2022

Κρίσιμη ημέρα αναφορικά με την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη αναμένεσαι να είναι η σημερινή, μιας και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τήρησε στάση αναμονής για τις απαντήσεις του αναφορικά με το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της για απάτη σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. με αιχμή τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης και δη για αμοιβή διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού.

Σήμερα, επομένως, και αφού πρώτα ενημερωθεί αναλυτικά για την υπόθεση, θα λάβει την απόφαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πως θα απαντήσει στην υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, η οποία, όπως και η Εύα Καϊλή, μπαίνουν στη «μέγγενη» δικαστικής έρευνας.
Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας, όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα, ζητά την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη για να ερευνηθούν οι υπόνοιες απάτης στη διαχείριση της κοινοβουλευτικής τους αποζημίωσης.

Είναι μια σοβαρή υπόθεση

“Είναι μία σοβαρή υπόθεση” δήλωσε χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

“Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο (σ.σ. σήμερα)” πρόσθεσε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά/ Είτε να κριθεί ότι δεν υπάρχει σοβαρό θέμα και η κ. Σπυράκη να παραμείνει στη θέση της, είτε να αποφασιστεί διαγραφή ή ακόμη και παραίτηση με πρωτοβουλία της ίδιας της ευρωβουλευτού της ΝΔ.

Αναστάτωση στη ΝΔ

Η είδηση της ανακοίνωσης ότι ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζητά την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη, προκάλεσε αναστάτωση στη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε σχετικά όσο ήταν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όλα ξεκίνησαν μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία εντόπισε… «σκιές» στη διαχείριση της βουλευτικής της αποζημίωσης όσον αφορά τις αμοιβές Βοηθών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Υπάρχει υπόνοια απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε» σημείωνε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η κ. Σπυράκη είχε δώσει άτυπη άδεια σε κάποιον συνεργάτη της που είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας, κάτι το οποίο εντοπίστηκε από την OLAF και έτσι θα μπει στο στόχαστρο έρευνας της Δικαιοσύνης για κακοδιαχείριση.

Ως προς το ενδεχόμενο διαγραφής της Μαρίας Σπυράκη, γαλάζιες πηγές σημείωναν ότι κανείς δεν πρέπει να προδικάζει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού από τη στιγμή που δεν είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες. Είναι εμφανές, ωστόσο, ότι το θέμα προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, ενώ καταγράφεται και δυσαρέσκεια για την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης εκ μέρους της κ. Σπυράκη ότι εκκρεμεί η εν λόγω υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από 12 ημέρες μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είχε ανακοινωθεί ότι η Μαρία Σπυράκη θα είναι υποψήφια με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Εξού και η ίδια η Μαρία Σπυράκη δήλωσε χθες ακαριαία ότι αποδέχεται ευχαρίστως το αίτημα της άρσης ασυλίας της «προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το Qatargate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».

«Πρώην συνεργάτης έχει λάβει ποσό επιδόματος αλλοδαπής ενώ σύμφωνα με το συμβόλαιο έπρεπε να είναι συγκεκριμένες μέρες στο ευρωκοινοβούλιο αλλά απουσίαζε για προσωπικούς λόγους. Το έλαβε ενώ δεν το δικαιούτο. Έχουμε συχνά τέτοιου είδους ανακοινώσεις και πολύ συχνά η πρόταση για άρση ασυλίας απορρίπτεται. Εγώ ωστόσο δεν επικαλούμαι την ασυλία, θέλω να ξεδιαλύνει και να ξεκαθαρίσει η υπόθεση» είπε η Μαρία Σπυράκη μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Τα χρήματα τα έχει πάρει ο πρώην βοηθός μου, ο ίδιος μπορεί να αποδείξει τα της παρουσίας του. Δεν έχω κανενός είδους συναλλαγή με τον συνεργάτη μου, δεν έχω καμία οικονομική εκκρεμότητα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Σε ό,τι με αφορά, δεν έχω καμία ανάμειξη με κανενός είδους σκάνδαλο, ανέφερε η κα Σπυράκη.

Author: Radionorth1

Share This Post On
468 ad
Share This