Χρήστος Κέλλας (ΝΔ) και Ανδρέας Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ) για τις ελλείψεις φαρμάκων και την «μπίζνα» με τις παράλληλες εξαγωγές!

20 Ιανουαρίου 2022

Γιατί η ΝΔ δεν έχει αντιμετωπίσει ριζικά το θέμα των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που εισάγονται σε χαμηλές τιμές και προορίζονται για τους Έλληνες ασθενείς και καταναλωτές; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για το ίδιο θέμα, ούτε το έχει ψηλά στην αντιπολιτευτική «ατζέντα» αυτή την περίοδο;

Σε συνέχεια καταγγελιών του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσιου Ευγενίδη στο Radio North 98, για διαρκές πρόβλημα πολλών ετών με παράγοντες της αγοράς που κάνουν «μπίζνες» επανεξάγοντας σε ακριβές τιμές τα φάρμακα που εισάγονται φτηνά στην ελληνική αγορά για την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρήστος Κέλλας, αλλά και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός, κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» του Radio North 98.

O κ. Κέλλας, μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής: «Κατ` αρχάς, πρέπει να ξέρετε ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ίσως από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, με το νόμο, που είχε κατατεθεί το 2012…2013, δεν θυμάμαι, ή και πιο πριν ότι η τιμή των φαρμάκων θα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε. Αποτέλεσμα, οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι χαμηλές. Τι γίνεται; Εξαγωγές φαρμάκων σε ευρωπαϊκά κράτη, όπου οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες με το ανάλογο κέρδος για φαρμακέμπορους και φαρμακοποιούς. Είχε έρθει λοιπόν, επειδή ακριβώς άρχισαν να παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων, μεγάλες ελλείψεις παλιότερα, το ΄14, ήρθε η κυβέρνηση, αν θυμάμαι τότε της ΝΔ,  και έβγαλε μια  υπουργική απόφαση, με την οποία δεν θα μπορούσαν να εξαχθούν φάρμακα εάν δεν είναι εξασφαλισμένη η επάρκεια στην Ελλάδα. Εκεί είμαστε. Δεν ξέρω αν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων αυτή τη στιγμή στην αγορά. Και οι φαρμακευτικές εταιρίες ξέρετε ότι  όταν οι τιμές είναι κάτω του κόστους, σε πολλές περιπτώσεις, αποσύρουν  ένα φάρμακο με τη φαρμακευτική ουσία Χ και βγάζουν νέο φάρμακο με την ίδια φαρμακευτική ουσία Χ με νέο όνομα. Αλλά αυτά είναι μέσα στο εμπόριο, είναι μέσα στον ανταγωνισμό. Από τη στιγμή που θα υπάρχει πλήρης κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών ης Ελλάδος οι εμπορικές δραστηριότητες δεν μπορούν να απαγορευτούν  στα πλαίσια μιας ελεύθερης οικονομίας. Τώρα εφόσον υπάρχουν ελλείψεις όπως λέτε, θα πρέπει να το δούμε!»

Ο κ. Ξανθός από την πλευρά του και απαντώντας στην ερώτηση, γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά το ζήτημα και να σταματήσει αυτή η «μπίζνα»  δια νόμου, ανέφερε τα εξής:

«Πηγή του προβλήματος είναι ότι έχουμε μια υποτιμολόγηση σε αρκετά φάρμακα ευρείας χρήσης, τα οποία σε άλλες αγορές έχουν πολύ υψηλότερες τιμές, οπότε υπάρχει ένας μηχανισμός παράλληλων εξαγωγών, όπως λέγεται. Κάποιες είναι νόμιμες, αλλά και κάποιες είναι τελείως παράνομες. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι θέμα νομικής θωράκισης. Είναι θέμα ελέγχου της αγοράς. Εμείς την προηγούμενη περίοδο, που υπήρχαν γύρω  στους 80 κωδικούς σε έλλειψη κατά καιρούς, είχαμε τα αντανακλαστικά έγκαιρης παρέμβασης από τον ΕΟΦ, ο οποίος απαγόρευε τις εξαγωγές για συγκεκριμένα σκευάσματα, που ήταν ε έλλειψη. Τώρα ξέρετε πόσο καιρό έχει να γίνει παρέμβαση;»

Στην παρατήρηση, ότι η προσωρινή απαγόρευση, δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά απλώς οδηγεί σε αποθήκευση των φαρμάκων για επανεξαγωγή μετά την απαγόρευση, ο ίδιος σημείωσε:

«Πολλές φορές ξέρετε, ένα πράγμα, αντίκειται σε ευρωπαϊκές οδηγίες για την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων. Είναι σύνθετο πράγμα, δεν είναι τόσο απλό, δυστυχώς και θέλει, κατά την άποψή μου, περισσότερο έλεγχο της αγοράς. Περισσότερο κρατικό παρεμβατισμό δηλαδή για να μιλάμε καθαρά αλλά δυστυχώς εδώ υπάρχει και μια ιδεοληψία, νεοφιλελεύθερη, στη  σημερινή κυβέρνηση, που θεωρεί ότι η αγορά αυτορυθμίζεται.»

 

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This