Υπόθεση Novartis: Από τη λάσπη, στο “mea culpa” και τις σκοτοδίνες – “Ο Τσίπρας πήγε να καταστρέψει τις ζωές μας

11 Μαρτίου 2024

ο δήθεν σκάνδαλο Novartis, η ωμή παρέμβαση στους θεσμούς, οι καταδίκες Παπαγγελόπουλου και οι ανώνυμοι μάρτυρες μιας σκευωρίας που κατέρρευσε, αλλά άφησε πληγές

papaggelopoulos_3432
facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button
linkedin sharing button
print sharing button
gianakopoulos4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
πριν 5 λεπτά
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Πριν από έξι χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2018, χαρακτηριζόταν ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», στο οποίο εμπλέκονταν δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί, της περιόδου 2006-2015.

Την περασμένη εβδομάδα, σε φόρουμ για τα 50χρονα της αποκατάστασης του πολιτεύματος, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «στην υπόθεση της Novartis δίναμε την εντύπωση τσουβαλιάσματος ανθρώπων που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή με ανθρώπους που δεν είχαν», προσθέτοντας ότι «παραδέχομαι πως στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών η διαχείρισή μας ήταν ατυχής». Αρκεί το «mea culpa»; Αρκεί η συγγνώμη που δεν ακούστηκε, αλλά υπονοήθηκε, όταν εξαιτίας των… άτυχων επιλογών του σπιλώθηκαν υπολήψεις, διασύρθηκε η χώρα στο εξωτερικό, καθώς επιχειρήθηκε ωμή παρέμβαση στους θεσμούς γι’ αυτό το «κυνήγι μαγισσών», όπως αποδείχθηκε;

Η Δικαιοσύνη, όπως και στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών, έκρινε τελεσίδικα σε όλα τα επίπεδα το δήθεν σκάνδαλο, ενώ τον Μάρτιο του 2023 το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδίκασε κατά πλειοψηφία τον Δ. Παπαγγελόπουλο για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με τις καταγγελίες της εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι την πίεσε να βρει στοιχεία που να ενοχοποιούν πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis. Επιπλέον, ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης καταδικάστηκε και για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Π. Αθανασίου, ότι του ζητούσε επίμονα να παρέμβει σε έρευνα εις βάρος τραπεζίτη.

Υπόθεση Novartis: Tο χρονικό
Το πρωί της 5ης Φεβρουαρίου 2018, λίγες ώρες μετά το μνημειώδες συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, στο οποίο συμμετείχαν άνω των 300.000 πολιτών, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς παραδίδει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πρώτο μέρος της δικογραφίας ενδεχόμενου χρηματισμού πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων από τη Novartis, ώστε να προωθούν τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας. Η έρευνα στηρίχθηκε σε καταθέσεις τριών ανώνυμων μαρτύρων. Οι δύο είχαν απολυθεί το 2014 και φαίνεται να μίλησαν τον Αύγουστο του 2016 (σ.σ.: παραμονές του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες) και ο άλλος έναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2017. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Βουλή, καθώς οι προστατευόμενοι μάρτυρες, με κωδικές ονομασίες, ενέπλεξαν δέκα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015, και συγκεκριμένα τους Αντ. Σαμαρά, Π. Πικραμμένο, Γ. Στουρνάρα, Δ. Αβραμόπουλο, Αδ. Γεωργιάδη, Ευάγγ. Βενιζέλο, Α. Λυκουρέντζο, Μ. Σαλμά, Α. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη. Αποδεικτικά στοιχεία μπορεί να μην υπήρχαν, όμως οι εκτιμήσεις και τα υπονοούμενα έδιναν κι έπαιρναν.

Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Παπαγγελόπουλος
Πέραν του ότι αποδείχθηκαν αβάσιμοι οι ισχυρισμοί και οι όποιες αναφορές για τα πολιτικά πρόσωπα ήταν ανεδαφικές, τον Σεπτέµβριο του 2019 η Ν.∆. κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά µε τον ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου. Τον Ιούλιο του 2020 ο πρώην εισαγγελέας ∆. Παπαγγελόπουλος παραπέµφθηκε µε τη σειρά του σε Ειδικό ∆ικαστήριο, όπου καταδικάστηκε από τους παλαιούς συναδέλφους του.

Παραμένουν υπό καθεστώς ανωνυμίας οι μάρτυρες
Όσο δε για τους «µάρτυρες δηµοσίου συµφέροντος», τους οποίους ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε ήρωες από το βήµα της Βουλής τον Ιανουάριο του 2019, παραµένουν υπό καθεστώς ανωνυµίας έστω και αν η σκευωρία κατέρρευσε. Μία εξ αυτών («Αικατερίνη Κελέση») δήλωνε µε αλλοιωµένη γυναικεία φωνή ότι είναι άνδρας, ενώ ο «Μάξιµος Σαράφης» συνελήφθη πέρυσι και οδηγήθηκε στις φυλακές, κατηγορούµενος για απάτες. Τον Οκτώβριο του 2020, σε ειδική τελετή στο Ευρωκοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβαν το ετήσιο βραβείο για «δηµοσιογράφους, µάρτυρες δηµοσίου συµφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώµατος στην πληροφόρηση», λέγοντας ότι είχαν υποστεί διώξεις και απειλές από πολιτικούς, παράγοντες του δηµόσιου βίου κ.τ.λ. στην Ελλάδα.

Η έκπληξη Κοντονή – «Προσπάθεια εμπλοκής πολιτικών προσώπων που δεν ήταν αρεστά στον ΣΥΡΙΖΑ»
Και σαν να µην έφτανε το «mea culpa» του Αλ. Τσίπρα, λίγα 24ωρα αργότερα ο τότε υπουργός ∆ικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, δήλωσε ότι έπαθε «σκοτοδίνη» όταν είδε τον φάκελο µε τους 10 πολιτικούς. «∆ιάβασα για ανθρώπους που εκ των πραγµάτων δεν µπορούσαν να είχαν καµία ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση γιατί περιελήφθησαν οι συγκεκριµένοι, απάντησε πως «υπήρξε µια προσπάθεια εµπλοκής πολιτικών προσώπων που δεν ήταν αρεστά στον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, υποστήριξε ότι είχε διαφωνήσει µε τις παρεµβάσεις συναδέλφων του υπουργών στον Αρειο Πάγο, εκφράζοντας εντόνως τη δυσφορία του µε τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ότι γνώριζε τους προστατευόµενους µάρτυρες! Μήπως τελικώς το… τσουβάλιασµα δεν ήταν «ατυχής επιλογή», αλλά εµπρόθετη ενέργεια, που ατύχησε στην κατάληξή της;

Τέσσερις από τους άδικα πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου µιλούν στα «Παραπολιτικά» και στέλνουν το δικό τους µήνυµα και για όσα ειπώθηκαν από τους κ. Τσίπρα και Κοντονή, αλλά και γι’ αυτά που περιµένουν από τη ∆ικαιοσύνη, µέχρι να λάµψει όλη η αλήθεια.

Γεωργιάδης: Ο κύριος Τσίπρας μας έβλεπε ως εχθρούς, πήγε να καταστρέψει τα σπίτια, τις οικογένειες και τις ζωές μας
«Όλο το κεφάλαιο Novartis, που άνοιξε από την οµιλία του κυρίου Τσίπρα στο πρόσφατο Συνέδριο της εφηµερίδας «Κ» και συνεχίστηκε µε τον κύριο Κοντονή και την κόντρα Κοντονή – Πολάκη, αποκαλύπτει αυτό που λέγαµε από την πρώτη µέρα: ότι ο χειρισµός που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τις πραγµατικές καταγγελίες για την υπερσυνταγογράφηση φαρµάκων της Novartis και η προσπάθειά τους µέσα από το πραγµατικό αυτό γεγονός να εµπλέξουν όλους τους βασικούς πολιτικούς αντιπάλους, για να τους βγάλουν από τη µέση και να κερδίσουν τις εκλογές, αυτό πια είναι αποδεδειγµένο. Περίπου το παραδέχθηκε ο κύριος Τσίπρας και το αποκάλυψε µε πολύ εναργές γραµµές ο κύριος Κοντονής.

Κατά συνέπεια, όποιος δηµοκρατικός πολίτης έχει την παραµικρή αµφιβολία για το τι πέρασε η χώρα, όχι τι περάσαµε εµείς οι δέκα, και πόσο κινδύνευσε η δηµοκρατία στην Ελλάδα δεν µπορεί να έχει πλέον την παραµικρή αµφιβολία. Η δήλωση του κυρίου Κοντονή πως, όταν είδε τον φάκελο, ενηµέρωσε τον κύριο Τσίπρα ότι οδηγεί το κόµµα στον όλεθρο, ότι δεν υπάρχει κανένα πραγµατικό στοιχείο, ότι ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, κύριος Τζανακόπουλος, είχε πάει και είχε δει τον φάκελο στον Αρειο Πάγο -κάτι απολύτως παράνοµο πριν από την αποστολή του στη Βουλή και ότι ο κύριος Τσίπρας δεν του έδωσε σηµασία, γιατί µέσα στο Μέγαρο Μαξίµου υπήρχε ένα παραδικαστικό κύκλωµα, το ότι τα λέει αυτά ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της περιόδου είναι ανατριχιαστικό. Ο κύριος Τσίπρας δεν µας έβλεπε ως πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά ως εχθρούς, και πήγε να µας κλείσει φυλακή. ∆εν πήγε να εµποδίσει την επανεκλογή µας, δεν πήγε να κερδίσει τις εκλογές, πήγε να καταστρέψει τα σπίτια µας, τις οικογένειές µας και τις ζωές µας. Και αυτό δεν θα του το συγχωρήσουµε ποτέ».

Λοβέρδος: Όταν βγουν οι κουκούλες, θα αποκαλυφθούν όλοι και όλα
Πώς ακούσατε τη δήλωση του κ. Τσίπρα για την υπόθεση της Novartis;

«Ως ακόµα µία δικαίωση και επιβεβαίωση των όσων λέγαµε τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ξεκίνησε η απόπειρα εξόντωσής µας. Πρέπει εδώ, ωστόσο, να διευκρινιστεί πως µε ένα επίθετο, εν προκειµένω µε το επίθετο «ατυχής», δεν ισοσκελίζονται τα όσα τραβήξαµε ούτε αίρονται οι ευθύνες όσων συνωµότησαν».

Θεωρείτε πως σε αυτούς που συνωµότησαν ήταν και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός;

«Αναµφισβήτητα, ναι. Θα αποδειχτεί µε αδιάσειστα στοιχεία αυτό, όταν θα βγουν οι κουκούλες. Όταν θα ξεσκεπαστούν τα πρόσωπα εκείνα που χρησιµοποιήθηκαν ως όπλο εναντίον µας. Όταν θα µιλήσουν αυτοί, τότε θα φτάσουµε στην άκρη του νήµατος και θα αποκαλυφθούν όλοι και όλα. Είναι απορίας άξιο πώς η ελληνική ∆ικαιοσύνη τούς προστατεύει ακόµη».

Στουρνάρας: Να ριχτεί άπλετο φως στη σκευωρία της Novartis

«Είναι θέµα ηθικής τάξεως αλλά και θέµα θωράκισης των θεσµών να ριχτεί άπλετο φως στη σκευωρία της Novartis. Ιδιαίτερα, µάλιστα, µετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο 2 Μαρτίου στον απολογισµό για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης που έκανε η εφηµερίδα «Καθηµερινή». Όπως γνωρίζετε, όλοι οι κατηγορούµενοι αθωώθηκαν ή η υπόθεσή τους αρχειοθετήθηκε και ουδέν ευρέθη στους λογαριασµούς τους. Οι οποίοι, άλλωστε, άνοιξαν πολλές φορές. Όπως γνωρίζετε ίσως, εγώ είµαι ένας από τους πρώην κατηγορουµένους που έχω µηνύσει τους ψευδοµάρτυρες και έχω ζητήσει την άρση της ανωνυµίας τους. Τώρα, µετά την τελευταία πρωτοβουλία της κυβέρνησης και την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ως προς αυτό το µέρος, θα προβώ σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της αλήθειας και την πλήρη διαλεύκανση της σκευωρίας της Novartis».

Αβραμόπουλος: Ο εισαγγελέας µπορεί να επανεξετάσει τις µηνύσεις
«Μετά την παραδοχή από τον κ. Τσίπρα για τη σκευωρία που νοσηρά µυαλά έστησαν, από µόνη της η οµολογία αυτή αποκαλύπτει την αλήθεια. Υστερα από αυτό, ο εισαγγελέας µπορεί να επανεξετάσει τις µηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων-ψευδοµαρτύρων»

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This