Στη Βουλή το ν/σ «Γιατρός για όλους»

10 Μαΐου 2022

Το πρώτο κεφάλαιο του εγχειρήματος για τη συγκρότηση νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου κεντρικό ρόλο θα έχει ο προσωπικός γιατρός, κλείνει με την ψήφιση του σχεδίου νόμου «Γιατρός για όλους» του υπουργείου Υγείας. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου ξεκινά σήμερα, εν μέσω διαμαρτυριών γιατρών του ΕΣΥ και, εκτός απροόπτου, σήμερα ή το αργότερο αύριο αυτό θα ψηφιστεί κατά πλειοψηφία. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εν συνεχεία και σε διάστημα ενός μηνός θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις εφαρμογής του νέου συστήματος, και θα ακολουθήσει ένα μεταβατικό στάδιο εγγραφής του πληθυσμού έως τα τέλη του έτους. «Ο στόχος μας είναι από 1/1/2023 να έχουμε πλήρη εφαρμογής του προγράμματος», τόνισε.

Το νέο σύστημα προβλέπει την εγγραφή όλων των πολιτών στον προσωπικό τους γιατρό, ο οποίος θα είναι ένα είδος συμβούλου υγείας, για προληπτικές εξετάσεις και διαχείριση χρονίων προβλημάτων υγείας, θα παραπέμπει σε πιο εξειδικευμένη φροντίδα εφόσον απαιτείται και θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του κάθε πολίτη. Οι υπηρεσίες που θα παρέχει στον εγγεγραμμένο πληθυσμό ο προσωπικός γιατρός, ο οποίος μπορεί να είναι γιατρός του ΕΣΥ ή ιδιώτης, θα είναι δωρεάν. Το νέο σύστημα δεν απαγορεύει στον πολίτη να επισκεφθεί απευθείας ειδικό γιατρό για εξειδικευμένη φροντίδα. Και όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Πλεύρης, «δεν αλλάζουμε κάτι στο σύστημα των εξετάσεων που υπάρχει τώρα όπως το γνωρίζουμε με τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το οποίο πληρώνει ο Οργανισμός και υπάρχει συμμετοχή του πολίτη. Συνεπώς οι εξετάσεις γίνονται κανονικά, θα μπορεί να τις γράφει ο προσωπικός γιατρός, θα μπορεί να τις γράφει και ο ειδικός γιατρός».

Στη φιλοσοφία του νέου συστήματος αναφέρθηκε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Οπως είπε: «Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα, δηλαδή ο πολίτης επειδή ακριβώς δεν έχει συμβουλές στο πρώιμο στάδιο, καταλήγει στο νοσοκομείο. Εμείς θέλουμε ο κάθε συμπολίτης μας να έχει το τηλέφωνο ενός γιατρού, που να μπορεί να τον συμβουλεύεται, προσέξτε, χωρίς να τον αποκλείουμε να πάει σε άλλους γιατρούς. Δηλαδή, το σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή των επισκέψεων σε άλλους γιατρούς δεν το σταματάμε, το επιτρέπουμε. Αλλά θέλουμε να έχει έναν πρώτο γιατρό, τον οποίο θα συμβουλευτεί και αυτός ο γιατρός θα τον κατευθύνει».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τρία στάδια απαιτούνται για να πετύχει το νέο σύστημα. Το πρώτο είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών για τον προσωπικό γιατρό, το δεύτερο η παροχή κινήτρων για την εγγραφή στον γιατρό όπως εκπτώσεις στη συμμετοχή τους σε ιατρικές πράξεις και φαρμακευτική αγωγή, και προτεραιοποίηση σε ραντεβού σε τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, και το τρίτο η συμμετοχή των γιατρών, οι οποίοι θα αμείβονται κατά κεφαλήν και ανάλογα με τον πληθυσμό που θα έχει εγγραφεί σε αυτούς.

Ενόψει της συζήτησης του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος έχει προκηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως 3 μ.μ. και διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ., την οποία θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Η Ομοσπονδία απορρίπτει στο σύνολό του το νομοσχέδιο και ζητεί την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στην κινητοποίηση έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος ΠΦΥ, που διεκδικεί λειτουργική αναβάθμιση όλων των δομών υγείας.

kathimerini.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This