Παραβίαση Προσωπικών Δεδομένων στο ΚΘΒΕ με διακίνηση λίστας εμβολιασμένων, ανεμβολίαστων και νοσησάντων! «Εξ αμελείας» λέει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής!

22 Σεπτεμβρίου 2021

Θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων δεκάδων εργαζομένων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλαδος, με τη μαζική διακίνηση λίστας εμβολιασμένων, ανεμβολίαστων και νοσησάντων από την διοικητική και οικονομική διευθύντρια του καλλιτεχνικού οργανισμού, έφερε στο φως το Radio North 98, και η εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος» με τον Βαγγέλη Μωυσή και την Ειρήνη Γκέλη.

Ο διευθυντής του σταθμού Βαγγέλης Μωυσής, ανέφερε μάλιστα ότι ήδη η λίστα διακινείται και εκτός ΚΘΒΕ, αφού άλλωστε, βρίσκεται στην κατοχή του, ενώ όπως είπε, σε προσωπική επικοινωνία με στελέχη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, υπήρξε προφορική γνώμη για ύπαρξη παραβίασης, εν αναμονή της επίσημης τοποθέτησης της Αρχής, μετά από σχετικό ερώτημα που απέστειλε η διοίκηση του ΚΒΘΕ.

Στη διάρκεια της εκπομπής, ακούστηκαν η νομική άποψη τόσο της Βουλευτού της ΝΔ κ. Άννας Ευθυμίου, ότι «η μαζική διακίνηση μιας τέτοιας λίστας ακόμα και αν περιορίζεται εντός ενός φορέα, αποτελεί παραβίαση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων», καθώς και του δικηγόρου παρ` Αρείω Πάγω και εξειδικευμένου σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR) κ. Στέφανου Τοπάλη που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «σε ανάλογες περιπτώσεις, ευθύνη φέρει κατ` αρχάς στο σύνολό του ο επίμαχος φορέας, ο οποίος, σίγουρα υποχρεούται να κάνει ΕΔΕ για να καταγράψει τις ευθύνες και ανάλογα με τις αστικές διεκδικήσεις που δικαιούνται να εγείρουν κατ` αυτού τα θύματα της παραβίασης, μπορεί να στραφεί με αντίστοιχες διεκδικήσεις και πειθαρχικές κυρώσεις κατά του στελέχους που τέλεσε την παραβίαση.»

Εκ μέρους του ΚΘΒΕ, τοποθετήθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Νίκος Κολοβός, οποίος παρείχε κάλυψη στην Διοικητική και Οικονομική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ κ. Κ.Παπαποστόλου, την ενέργεια της οποίας αναγνώρισε μεν, δικαιολόγησε δε, κάνοντας λόγω για «αμέλεια» και «παρατυπία», που όμως κατά την άποψή του δεν αποτελεί παρανομία, ενώ δήλωσε ότι φέρει ο ίδιος τελική ευθύνη για κάθε εντολή.

«Αμφιβάλλω πάρα πολύ για το παράνομο της πράξης, άλλο για το παράτυπο», είπε ο κ. Κολοβός, εκφράζοντας μάλιστα την άποψη πως ακόμα και η διακίνηση της πληροφορίας ότι κάποιο άτομο έχει νοσήσει από κορωνοϊό δεν αποτελεί παραβίαση: «Όχι, ασφαλώς δεν παραπέμπει σε κατάσταση της υγείας του. Πρέπει κάποιος να γνωρίζει, ο περίγυρός του, αν έχει νοσήσει από κορονοιό κάποιος; Πρέπει, διότι πρέπει να προφυλαχτεί. Πρέπει να γνωρίζουμε αν κάποιος δεν θα κάνει εμβόλιο, ότι δεν κάνει διότι νόσησε.»

Μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε το πλήθος λιστών (συμμετεχόντων σε παρατάσεις, πρόβες, κλπ) που διακινούνται για να μιλήσει περί «παραδρομής», εξηγώντας:  «Εάν συμβεί η εντολή να προσκομίσουν τα τεστ, ας πούμε, όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να πάει εκ παραδρομής και σε κάποιους άλλους, οι οποίοι έκαναν τα εμβόλια, τότε ομιλούμε για ένα λάθος, για μια λάθος, ας πούμε, αποστολή. Εάν αυτό τώρα συνιστά παραβίαση ή όχι είναι εξεταστέο, γι΄αυτό καταρχήν πρέπει να σας πω ότι αποστείλαμε το γεγονός, είτε είναι σωστό, είτε λάθος, στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων. Αναμένω την απάντησή τους, γιατί αυτό έγινε εντός των προηγουμένων ημερών, και θα μας απαντήσει ή θα έρθει να μας επισκεφθεί.»

Στην παρατήρηση προς τον κ. Κολοβό, ότι συγχέει τη λίστα παραληπτών μιας οδηγίας με την επισυναφθείσα λίστα εμβολιασμένων, ανεμβολίαστων και νοσησάντων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ σημείωσε: «Το θέμα αυτής της ευαισθησίας των προσωπικών δεδομένων χρήζει μια περισσότερης ανάλυσης, σεβόμενος πάντα τη γνώμη των ειδικών , την οποία ασπάζομαι, διότι και εγώ μαθητής είμαι ακόμη σ΄αυτά.»

Και κατέληξε: «Θα βγω και θα σας ανακοινώσω (το αποτέλεσμα). Από κει και πέρα θα ακολουθήσουμε τη δέουσα διαδικασία, αφού εξηγήσουμε κι εμείς από την πλευρά μας το τι συνέβη και πώς αλλά νομίζω ότι, όπως καταλαβαίνετε, θεωρώ ότι θα πρέπει να διακρίνεται πάντοτε το κατά σύστημα, το από σκοπιμότητα και το εξ αμελείας!»

 

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This