Μητσοτάκης για Ερντογάν: Τα γιουρούσια οδηγούν σε άτακτη υποχώρηση

26 Ιανουαρίου 2023

Τα «γιουρούσια» με τα οποία απειλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Ελλάδα μπορεί να μετατραπούν σε άτακτη υποχώρηση, υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα με αφορμή την παραλαβή του πέμπτου αναβαθμισμένου F-16 Viper από τη Lockheed Martin. Ο κ. Μητσοτάκης με την ευκαιρία απάντησε στις πρόσφατες αιχμές του προέδρου της Τουρκίας, ωστόσο αναφέρθηκε και στα προγράμματα ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) με τρόπο που καθιστά την Ελλάδα πανίσχυρη πάνω από το Αιγαίο.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη καταγράφηκαν και σε περιβάλλον αυξημένων παραβιάσεων, 11 από τις οποίες οδήγησαν σε εικονικές αερομαχίες. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα». Και συμπλήρωσε πως «όσο υψώνουν τους τόνους τους τόσο θα μειώνουν ουσιαστικά την αξιοπιστία τους. Και κάθε “γιουρούσι” τους μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του Διεθνούς Δικαίου, των ακμαίων Ενόπλων Δυνάμεων και των ισχυρών συμμαχιών μας». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η πατρίδα μας δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο».

Από την Τανάγρα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε και τη γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης της Π.Α. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα αναβάθμισης 83 F-16 σε διαμόρφωση Viper και εκσυγχρονισμού 38 F-16 Block 50, στην προμήθεια των νέων μαχητικών Rafale και στη μελλοντική συμφωνία για την πρόσκτηση μίας μοίρας F-35. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνεργασία της ΕΑΒ με τη Lockheed Martin. «Αιχμή της ΕΑΒ είναι η αναβάθμιση των F-16 αλλά και η ολοκλήρωση του προγράμματος των P-3 Orion και η συντήρηση των C-130 και των πυροσβεστικών μας αεροσκαφών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΕΑΒ «με 700 νέες προσλήψεις διαθέτει πλέον 2.000 στελέχη με υψηλή εξειδίκευση και νέα συλλογική σύμβαση εργασίας». Επιπλέον δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, τονίζοντας ότι «το πλειοψηφικό ποσοστό της ΕΑΒ θα παραμένει πάντα στο ελληνικό Δημόσιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2023 η ΕΑΒ έχει δεσμευθεί να παραδώσει ακόμα 15 αναβαθμισμένα F-16 Viper. Εάν σε αυτά προστεθεί το πρωτότυπο το οποίο βρίσκεται στη βάση Edwards των ΗΠΑ, η Π.Α. στο τέλος του χρόνου θα έχει στη διάθεσή της συνολικά 20 από αυτά τα αεροσκάφη, με δυνατότητες οι οποίες τα καθιστούν πλήρως διαλειτουργικά με τα F-35.
kathimerini.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This