Μενδώνη: Η ελληνική νομοθεσία για τους καλλιτέχνες πρέπει να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή

28 Νοεμβρίου 2023

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού, στην ΕΕ με θέμα ‘Βελτίωση συνθηκών εργασίας των καλλιτεχνών, των εργαζομένων και των επαγγελματιών του Πολιτισμού”
Στις πολιτικές της κυβέρνησης και στις πρωτοβουλίες που πήρε η χώρα μας, σχετικά με τα ζητήματα της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των καλλιτεχνών, των εργαζομένων και των επαγγελματιών του Πολιτισμού, αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συγκρότηση του μητρώου των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του πολιτισμού, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της υποαμειβόμενης και υποασφαλιζόμενης εργασίας, στις επιχορηγήσεις των πολιτιστικών φορέων, στην ενίσχυση και στην καθοδήγηση των επαγγελματιών ως προς τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε την ανάγκη σταδιακής εναρμόνισης της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως ως προς την εργατική νομοθεσία, την κοινωνική ασφάλιση, την φορολογία και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης διαδικτυακών πληροφοριακών συστημάτων, της κατάλληλης αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης και της μείωσης των διοικητικών εξόδων των καλλιτεχνών, που επιλέγουν να εργαστούν σε άλλη χώρα.

Η Ελλάδα προέβη σε τρεις ακόμη ξεχωριστές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ως προς τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η Υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε την γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την ανάγκη δημιουργίας μιας “κάρτας νέων”, που θα επιχορηγεί την πρόσβασή τους στον πολιτισμό, αντίστοιχο του “Youth Pass”, που ήδη εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Επιδοκίμασε εμφατικά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ιταλικής Δημοκρατίας για συμπερίληψη της ανοικοδόμησης της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στους στόχους του Κανονισμού της ΕΕ «Regulation on Ukraine Facility», δηλώνοντας ότι η εκτεταμένη καταστροφή των πολιτιστικών και ιστορικών θησαυρών της απαιτεί μια συλλογική και αποφασιστική απάντηση εκ μέρους της ΕΕ.

Τέλος, η χώρα μας τάχθηκε υπέρ της σλοβένικης πρωτοβουλίας του Μανιφέστου για την στήριξη της ανάγνωσης βιβλίων σε φυσική μορφή, “καθώς μια δημοκρατική κοινωνία, που προωθεί την ανοιχτή ενημέρωση, επιζητεί τη συναίνεση και τη συμμετοχή των πολιτών στις επιλογές της, οφείλει να βασίζεται σε καλά προετοιμασμένους και ανθεκτικούς αναγνώστες», τονίζοντας, παράλληλα, και τον θετικό αντίκτυπο στους επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου.

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ φόρεσαν το πορτοκαλί χρώμα σε ένδειξη στήριξης της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η οποία καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για τις 25 Νοεμβρίου.

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This