Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ φέρνει ανησυχία στην Ελλάδα: Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο – Ερώτημα το αν θα υπάρξουν επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

15 Απριλίου 2024

Το κρίσιμο είναι πώς θα εξελιχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού το επόμενο διάστημα και ποια θα είναι η εξέλιξη μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Φωτιές στην οικονομία ανάβει η νέα πολεμική σύρραξη στην περιοχή του Ισραήλ, απειλώντας να ενισχύσει την πληθωριστική «βόμβα διασποράς» για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά και να διευρύνει το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, που παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ.

Εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι αναταράξεων με βασική εστία την εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές των καυσίμων, με την τιμή του πετρελαίου brent να βρίσκεται σε κούρσα κινούμενο πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι, τη στιγμή που η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι για 82 δολάρια.

Στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς τυχόν κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή θα επιτείνει την πληθωριστική κρίση, επηρεάζοντας αρνητικά την αναπτυξιακή δυναμική και την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης επιβαρύνοντας περαιτέρω το ισοζύγιο πληρωμών.

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Οι πρώτες ασκήσεις επί χάρτου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δουλεύοντας τις πρώτες «ασκήσεις επί χάρτου» που περιλαμβάνουν «κόφτες» έως και μία ποσοστιαία μονάδα στον ρυθμό ανάπτυξης που για φέτος ήδη έχει αναθεωρηθεί στο 2,5% και με σενάρια για αύξηση του δημοσιονομικού κόστους από μία νέα δέσμη έκτατων μέτρων στήριξης για την αναχαίτιση της πληθωριστικής καταιγίδας.

Το νέο σκηνικό επιβάλλει αναδιάταξη δυνάμεων, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, καθώς -σύμφωνα με την Eurostat- το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στα 6,8 δισ. ευρώ το 2023, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το κρίσιμο είναι πώς θα εξελιχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού το επόμενο διάστημα και ποια θα είναι η εξέλιξη στο πολεμικό μέτωπο προκειμένου να υπάρξει καθαρή και σαφής εικόνα για το ύψος της ζημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ο πήχυς για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024.

Επίσης, το θέμα είναι αν θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στις αγορές που θα ασκήσουν πιέσεις στο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο, τη στιγμή που οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα έχουν αρχίσει να υποχωρούν, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για πρώτη μείωση τον επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ, εκτός και αν η αναζωπύρωση του πληθωρισμού είναι τέτοια που θα βάλει «πάγο» σε αυτά τα σχέδια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This