Εκλογές Μηχανικών: Κόντρες παρατάξεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το ΤΕΕ στο Radio North 98

25 Οκτωβρίου 2019

Η πρώτη σημαντική εκλογική αναμέτρηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μετά την 7η Ιουλίου, αυτή που θα διεξαχθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στις 3 Νοεμβρίου, βρέθηκε στη σημερινή εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» του Radio North 98 με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μωυσή.

Στη διαπίστωση πως οι «εκλογές της 3ης Νοεμβίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και στα περιφερειακά του τμήματα, είναι σημαντικές για το σύνολο της χώρας και όχι μόνο για τους μηχανικούς, καθώς ο κλάδος αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας», συμφώνησαν μιλώντας στο Radio North 98 ο κ. Γιώργος Τσακούμης πρόεδρος της προσκείμενης στη Ν.Δ. Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών Κεντρικής Μακεδονίας και ο κ. Στράτος Μάνος, συντονιστής κεντρικής Μακεδονίας της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζόμενους οικολόγους παράταξης «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ».

Στο θέμα του διαβάθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ο κ. Μάνος κατηγόρησε την κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ πως συναινεί στην εκχώρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους κολλεγίων από την κυβέρνηση, ωστόσο ο  κ. Τσακούμης διέψευσε, τονίζοντας πως και η ΔΚΜ υπό τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό, είναι αντίθετη σε κάθε απόπειρα εξομοίωσης αποφοίτων κολλεγίων με τους απόφοιτους πολυτεχνικών σχολών και έκανε λόγο για ισοπεδωτική συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μάνος χαρακτήρισε θετική την ένταξη στoν νέο αναπτυξιακό νόμο θέματων όπως η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, ή η προώθηση της ψηφιακής τράπεζας γης, τονίζοντας ωστόσο πως είναι θέματα τα οποία άλλες χώρες έχουν «κατακτήσει» πολλά χρόνια πριν και θα έπρεπε να είχαν προωθηθεί πριν την κρίση.

Ο κ. Τσακούμης τόνισε πως είναι σημαντικό, ότι πολλά θέματα που αποτελούν προτάσεις του ΤΕΕ και του ΤΕΕ/ΤΚΜ έχουν ενταχθεί και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, αλλά και στις εξαγγελίες του ιδίου του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη και τις υποδομές εν γένει στην Ελλάδα.

Έντονα διαφοροποιήθηκαν στο θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης με τον κ. Μάνο να επιμένει υπέρ της in situ λύσης για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου και τον κ. Τσακούμη να σημειώνει ότι η πόλη θα έχει μετρό το 2023 μόνο με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης την οποία εξ` αρχής είχε εισηγηθεί το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Ξεκάθαρα υπέρ της αξιοποίησης ιδιωτών μηχανικών στην επίβλεψη έργων για λογαριασμό του Δημοσίου, τάχθηκε ο κ. Τσακούμης, ενώ ο κ. Μάνος υποστήριξε πως μια οριζόντια εφαρμογή τέτοιας πολιτικής απαξιώνει τους μηχανικούς του Δημοσίου.

Τέλος αμφότεροι, τόνισαν την ανάγκη να αυξηθεί η προσέλευση και συμμετοχή των μηχανικών στις εκλογές του ΤΕΕ.

 

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This