Βουλή: Σύγκρουση σήμερα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το δυστύχημα των Τεμπών – Εκπρόσωποι της κυβέρνησης ο Βορίδης και 12 βουλευτές της ΝΔ

20 Μαρτίου 2024

Σε ολοήμερη σύγκρουση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, με φόντο το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των πορισμάτων της εξεταστικής επιτροπής, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες της.

Το πολιτικό βάρος για την κυβέρνηση θα το σηκώσουν κυρίως ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που θα είναι στα κυβερνητικά έδρανα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης που θα πάρει πρώτος τον λόγο, με το σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των συγγενών τους, αλλά και στις όποιες αποφάσεις λάβει τελικά η δικαιοσύνη, να διατρέχουν τις τοποθετήσεις τους. Θα ασκήσουν επίσης κριτική στην κομματική εργαλειοποίηση του δυστυχήματος αυτού και στη στάση κομμάτων και πολιτικών αρχηγών.

Κυβέρνηση για Τέμπη: «Δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη» – Τι θα πουν στη Βουλή τα στελέχη της ΝΔ
«Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη. Το έχουμε απαντήσει, το έχουμε τεκμηριώσει. Πρέπει όταν κάποιος μας κατηγορεί για συγκάλυψη, αυτό να το τεκμηριώνει. Η Αντιπολίτευση το κάνει γιατί πολύ απλά στις πλάτες των ανθρώπων αυτών, στον πόνο των ανθρώπων αυτών προσπαθεί να χτίσει πολιτικό αφήγημα», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η βασική λογική με την οποία εξάλλου αντιμετωπίζει επί του παρόντος το δραματικό αυτό συμβάν το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ειδικά δε των σιδηροδρόμων, που ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των παλιών δημόσιων οργανισμών.

Δώδεκα ακόμα βουλευτές επέλεξαν σύμφωνα με πληροφορίες να τοποθετηθούν σε μία δύσκολη για τη ΝΔ συζήτηση: Η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος – που ήταν και πρόεδρος της επιτροπής – και οι Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Κέλλας, Μακάριος Λαζαρίδης, Στέλιος Πέτσας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Ιάσων Φωτήλας, Νότης Μηταράκης, Δημήτρης Κούβελας και Άννα Ευθυμίου θα απαντήσουν στη σκληρή κριτική που είναι βέβαιο πως θα ασκήσουν οι βουλευτές σύσσωμης της αντιπολίτευσης, στον απόηχο και της τοποθέτησης της Μαρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τον τόνο της κυβερνητικής ρητορικής γύρω από το ζήτημα αυτό τον έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης –που δεν θα συμμετέχει στη σημερινή συνεδρίαση- με δήλωσή του ανήμερα της τραγικής επετείου του δυστυχήματος με τους 57 νεκρούς. «Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Η θέση του Κώστα Καραμανλή
Ο Κώστας Καραμανλής δεν θα τοποθετηθεί σήμερα στη Βουλή, καθώς η συζήτηση γίνεται επί των πορισμάτων της εξεταστικής, τα οποία διαμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη και τη δική του πολύωρη κατάθεση, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

«Οι αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες αναλήφθηκαν αμέσως. Και αναλήφθηκαν γιατί το τραγικό αυτό γεγονός συνέβη στον τομέα της πολιτικής μου εποπτείας. Αυτό σημαίνει πολιτική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη όμως, δεν ισούται με ποινική ευθύνη. Σε αυτή τη χώρα, οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται ακόμα από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Όχι από λαϊκά δικαστήρια», υποστήριξε τότε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και πρώην υπουργός υποδομών και μεταφορών.

Η σταθερή θέση της κυβέρνησης μέχρι στιγμής είναι ότι δεν έχουν προκύψει συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες για τον πρώην υπουργό, οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν το αίτημα για σύσταση επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This