«Χημική ουσία που καταλήγει στο πιάτο μας» – Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης μιλά για τα χάρτινα καλαμάκια

4 Σεπτεμβρίου 2023

«Δεν είναι τόσο επικίνδυνη η χρήση τους για δέκα λεπτά ή είκοσι λεπτά» λέει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.
Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης βρίσκονται τα χάρτινα καλαμάκια, εξαιτίας του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας. «Ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο, επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι τόσο επικίνδυνη η χρήση τους για δέκα λεπτά ή είκοσι λεπτά» λέει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι οι υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που περιέχονται στα καλαμάκια έχουν αναδειχτεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες. «Έχει αποδειχτεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε, γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες» ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης, σημειώνοντας ότι η χρήση τους είναι ασφαλή για δέκα έως είκοσι λεπτά.

Σχολιάζοντας τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων, αποκάλυψε ότι «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό» προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί». Και όπως είπε χαρακτηριστικά, πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού, με ανακυκλωμένο χαρτί και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες. «Πρέπει να μελετηθεί επαρκώς» πρόσθεσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας. «Κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω “μετανάστευσης” από το υλικό στο τρόφιμο» είπε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες στα καλαμάκια.

«Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας καθημερινά ότι χρησιμοποιούμε πάρα πολλά χημικά προϊόντα καθημερινής χρήσης» διευκρίνισε, υπενθυμίζοντας ότι οτιδήποτε και να χρησιμοποιήσουμε, έχει χημικά. Σύμφωνα με διεθνή μελέτη, τα χάρτινα καλαμάκια έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως χαμηλότερη ανταπόκριση στα εμβόλια, λιποβαρή βρέφη κατά τη γέννηση, θυρεοειδοπάθεια, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ηπατική βλάβη, καρκίνο των νεφρών και καρκίνο των όρχεων, μεταδίδει η «Daily Mail».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This