Τέλος στο πάρτι της φοροδιαφυγής – Ψηφιοποίηση συναλλαγών και ελέγχων, φορολογία επαγγελματιών, πρόστιμα και καταγγελίες

7 Σεπτεμβρίου 2023

«Δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική πολιτική χωρίς ταυτόχρονη πάταξη της φοροδιαφυγής», τονίζουν στην κυβέρνηση
«Όλα είναι έτοιμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή». Η φράση αυτή κορυφαίου παράγοντα της φορολογικής διοίκησης απηχεί και τη θέληση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει προς την κατεύθυνση μετρήσιμης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι «δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική πολιτική χωρίς ταυτόχρονη πάταξη της φοροδιαφυγής».

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδίασε και θέτει σε εφαρμογή τα εξής:

Ηλεκτρονικά τιμολόγια. Όλα τα τιμολόγια και οι αποδείξεις θα «αναρτώνται» στα ηλεκτρονικά βιβλία. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε δεν θα τα δέχεται η εφορία.
Δαπάνες. Έρχεται μπαράζ ελέγχων στις δαπάνες που δηλώνονται, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες και με ποσόστωση.
Μικρότερο τιμολόγιο. Πάμε σε μείωση του ύψους του απλού τιμολογίου. Σήμερα ισχύει έκδοση απλού τιμολογίου για συναλλαγές έως 100 ευρώ, το οποίο θα περιοριστεί πλέον στα 50 ευρώ. Πάνω από το ύψος αυτό θα εκδίδονται… κανονικά τιμολόγια.
MyDATA. Όλα τα οικονομικά στοιχεία θα δηλώνονται στο MyDATA. Ταυτόχρονα προχωρούν οι δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3.
Αποδείξεις. Θα δοθούν κίνητρα στους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις. Δηλαδή να μετρούν διπλά κάποιες, όπως από ηλεκτρονικές πληρωμές σε γιατρούς, ή και να δίνονται φοροεκπτώσεις για ηλεκτρονικές πληρωμές σε οικοδομικές εργασίες.
Ψηφιοποίηση. Οδηγούμεθα σε ψηφιακό δελτίο αποστολής. Για να ελεγχθεί η διακίνηση των προϊόντων οικοδομής και των αγροτικών προϊόντων ώστε να υπάρχει διαρκής έλεγχος.
Νέα πρόστιμα. Θα αλλάξει η επιβολή προστίμων για παραβάσεις. Αλλού θα αυξηθούν και αλλού θα διευρυνθούν, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει καν ποινή για φορολογικά παραπτώματα.
Φορολογία επαγγελματιών. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, πάμε σε αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, με πιθανή αύξηση των συντελεστών.
Live έλεγχοι. Θα αφορά επιτόπιο έλεγχο σε χρόνο μηδέν για επιστροφές-ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές συναλλαγές.
«Αppodixi». Αποστολή καταγγελιών μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ από το κινητό τηλέφωνο, με αύξηση της αμοιβής για όσους διαπιστώνουν φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Στο μικροσκόπιο
Αναλυτικά, τα στοιχεία που εξετάζει η εφορία για να δημιουργήσει το φορολογικό προφίλ κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου είναι:

Καταθέσεις-τόκοι. Όλα τα ποσά τόκων και καταθέσεων και κυρίως οι λογαριασμοί άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες θα ελέγχονται. Η έρευνα θα επικεντρώνεται όχι μόνο σε (αδικαιολόγητα) ποσά που κατατέθηκαν και παρέμειναν στον λογαριασμό, αλλά και σε όσα κατατέθηκαν και αποσύρθηκαν αμέσως.
Ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Θα έχουμε ψηφιακή διασταύρωση σε όλες τις πηγές εισοδημάτων. «Έχουμε στο μικροσκόπιό μας 3.800.000 δηλώσεις από τα εισοδήματα του 2021 έως 10.000 € ετησίως σε επαγγελματίες», έχει δηλώσει στην «Α» ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής.
Κάρτες-δάνεια. Κάρτες και έσοδα θα ελέγχονται ώστε να καταλογιστεί επιπλέον ποσό και ο αναλογών φόρος. Ακόμη και ποσά που δαπανήθηκαν για στεγαστικά δάνεια ή ποσά για την πληρωμή καταναλωτικών δανείων.
Ασφάλιστρα-νοσήλια-δίδακτρα-ενοίκια. Θα ελεγχθεί κάθε ασφαλιστικό συμβόλαιο, ασφάλιστρα σπιτιού ή ασθενείας. Κόστος νοσηλίων σε θεραπευτήρια και κόστος διδάκτρων. Επίσης, πληρωμές ενοικίων, όπου υπάρχει η κρυφή πληγή της απόκρυψης εισοδημάτων.
Φως-νερό-τηλέφωνο. Ακόμη και τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα «δείχνουν εισόδημα», τονίζουν οι ειδικοί στα φορολογικά. Επίσης, δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και νερό αποτελούν δείκτες εισοδήματος. «Αν η δαπάνη είναι υψηλή, προδίδει σημαντική διακίνηση οικονομικής ύλης…», τονίζουν στην ΑΑΔΕ.
Δαπάνες αναψυχής-ψυχαγωγίας. Η δαπάνη για ταξίδια εξωτερικού ή εσωτερικού (αεροπορικά εισιτήρια, πλοία κ.λπ.) επίσης ελέγχεται, όπως και οι δαπάνες για διακοπές (διαμονή-σίτιση κ.λπ.).
Γονικές παροχές με αδήλωτα χρήματα. Εδώ υπάρχει πλούσια φορολογική τροφή.
Εξαφανισμένοι ΑΦΜ-εικονικές συναλλαγές. Πρόκειται για μεγάλη πληγή που έχει επιπτώσεις σε όσους προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.
Δηλώσεις εισοδημάτων
Η… ανάλυση των φορολογικών δεδομένων δείχνει τα εξής:

α) Άνω του 50% των επαγγελματιών δηλώνει έως 5.000 ευρώ τον χρόνο.

β) Κάτω από το όριο των 5.000 ευρώ το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών.

γ) Τρεις στους τέσσερις δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Καθαρά κέρδη
Στα καθαρά κέρδη έχουμε την εξής εικόνα:

86.060 ή το 23,5% δηλώνουν εισοδήματα έως 1.000 ευρώ ετησίως.
202.547 επαγγελματίες ή το 55,2% δηλώνουν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ ετησίως.
268.027 επαγγελματίες ή το 73,1% δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ετησίως.
323.104 επαγγελματίες ή το 88,1% δηλώνουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ ετησίως.
344.292 επαγγελματίες ή το 93,9% δηλώνουν εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ετησίως.
365.088 επαγγελματίες ή το 99,5% δηλώνουν εισοδήματα έως 100.000 ευρώ ετησίως.
1.699 επαγγελματίες ή το 0,5% δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.
Εκπτωση φόρου
Τι ισχύει σήμερα:

– Έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.

– Έως 1.100 ευρώ για εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ.

– Έως 1.400 ευρώ για 20.000 έως 30.000 εισόδημα.

– Έως 1.800 ευρώ για 30.000 έως 40.000 ευρώ.

– Έως 2.200 ευρώ για πάνω από 40.000 ευρώ.

Καμία παράταση στη σύνδεση ταμειακών – POS
«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι σημαία μας», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ολοκληρωθεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024.

«Υπάρχει υποχρέωση και αυτοδέσμευση της κυβέρνησης προς το Ταμείο Ανάκαμψής μας ότι οι (συσκευές αποδοχής πληρωμών) POS θα συνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024. Και θα συνδεθούν. Θα κάνουμε ό,τι μας περνάει και δεν μας περνάει από το χέρι μας για να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία», δήλωσε εμφατικά ο κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι «επειδή είναι και ορόσημο αυτή η πρωτοβουλία στο Ταμείο Ανάκαμψης, η χώρα θα χάσει και λεφτά εάν δεν συνδεθούν οι ταμειακές μηχανές με τα POS. Απευθύνθηκε μάλιστα “προς όλους τους ενδιαφερόμενους για να ξέρουν ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελαστικότητας σε αυτό”».

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε στενή συνεργασία με την ΑΑΔΕ «και πάμε με συντονισμό ώστε να δημιουργηθεί μια καινούργια πραγματικότητα. Αυτή η ρύθμιση για τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι η ναυαρχίδα των ρυθμίσεων στον τομέα της φοροδιαφυγής».

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε και τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπονται, τα οποία φτάνουν μέχρι 200.000 ευρώ για τους παρόχους των POS σε περίπτωση που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και μέχρι 10.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις έχουν ακατάλληλα POS.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This