Τα νοσοκομεία Παίδων σε πέντε πολιτείες – Αριζόνα, Κολοράντο, Τέξας, Ουάσιγκτον και Δυτική Βιρτζίνια – αναφέρουν ότι παρατηρείται αύξηση των ασθενών που έχουν πληγεί από την ασθένεια.

Στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, έχει χτυπήσει συναγερμό, καθώς υπάρχουν ήδη τέσσερις φορές περισσότεροι ασθενείς από πέρυσι.

Σε έναν έφηβο στην Ουάσιγκτον υπήρξε φόβος  ότι ο στρεπτόκοκκος Α είχε οδηγήσει σε σήψη και για αυτό τοποθετήθηκε σε αναπνευστήρα, ενώ τουλάχιστον δύο παιδιά στο Κολοράντο έχουν πεθάνει από την ασθένεια από τον Νοέμβριο.

strep A

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι συνήθως ήπιες, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται αφού φέτος εξαιτίας του lockdown, τα παιδιά στερήθηκαν την έκθεση στον ήλιο, αλλά και σε «καλά μικρόβια», αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό τους.

Παράλληλα οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αποδίδουν το κύμα των μολύνσεων, στα lockdown και αναφέρουν πως έχουν ήδη οδηγήσει σε τουλάχιστον 16 θανάτους.  Άλλες ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας – βλέπουν επίσης ανοδικές τάσεις στα κρούσματα.

Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α μπορούν να προκαλέσουν χιλιάδες λοιμώξεις, όπως κηρίοοστρακιά και στρεπτόκοκκο στο λαιμό.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων είναι σχετικά ήπιες, μερικές φορές τα βακτήρια μπορούν, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν επεμβατικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS), μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή.

Δύο από τις πιο σοβαρές, αλλά σπάνιες, μορφές αυτής της διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.

Το σύνδρομο σοκ μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και θάνατο.

Ο Τζέιμς Βερσάλοβιτς, επικεφαλής παθολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, είπε στο NBC News ότι τα κρούσματα που είχαν ήταν «πέρα από το συνηθισμένο, στρεπτόκοκκος στο λαιμό».

Το νοσοκομείο του κατέγραψε περίπου 60 περιπτώσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Αν και ο αριθμός αυτός φαίνεται χαμηλός, είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από τους μόλις 15, που αναφέρθηκαν για μόλυνση την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη καταγράψει έως και πέντε φορές περισσότερες μολύνσεις από ό,τι κατά την τελευταία κακή χρονιά του, με 169 παιδιά κάτω των 14 ετών να έχουν διαγνωστεί από τον Σεπτέμβριο.

Οι υγειονομικές αρχές στη χώρα αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών φέτος είναι ασυνήθιστα υψηλός.

Strep A

Κηρύσσοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξανόμενες μολύνσεις στην Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι μόνο ορισμένες χώρες αναφέρουν κρούσματα – που σημαίνει ότι η αύξηση μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η αύξηση έρχεται μετά από μια «περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α συνήθως κορυφώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης, με αύξηση των μολύνσεων από iGAS κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια.

Τα lockdown όμως, οι μάσκες προσώπου και άλλοι περιορισμοί λόγω της πανδημίας πιθανότατα να έχουν διαταράξει αυτόν τον κύκλο, φοβούνται οι ειδικοί.

Όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι και οι ΗΠΑ υποφέρουν από έλλειψη αμοξικιλλίνης – ένα παιδικό αντιβιοτικό πρώτης γραμμής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου Α.

Πηγή: skai.gr