Μητσοτάκης από Βελιγράδι: Σταθερά στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας – “Νιώθω σαν στο σπίτι μου, φίλε Αλεξάντερ σε ευχαριστώ”

12 Φεβρουαρίου 2024

“Χείρα φιλίας” και μήνυμα για την εντατικοποίηση των σχέσεων με τη Σερβία στέλνει από το Βελιγράδι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ταξίδι μείζονος σημασίας πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελιγράδι, στέλνοντας το μήνυμα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν νωρίτερα συνάντηση στο κτήριο των θεσμών «Palata Srbije». Οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ανάπτυξη των σερβικών υποδομών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.

Σημεία από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νιώθω σαν το σπίτι μου στη Σερβία, οι σχέσεις μας είναι σφυρηλατημένες στο πέρασμα του χρόνου, τα κράτη μας συμβαδίζουν σε όλες τις στρατηγικές επιλογές
Θέλουμε να προωθήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας
Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διασύνδεση των χωρών μας σε ενέργεια και μεταφορές
Μείζονος σημασίας η γραμμή Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι, έργο στραηγικής σημασίας ο άξονας από Πειραιά μέχρι Βουδαπέστη, πρέπει να αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι
Υποστηρίζουμε τον κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου
Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και η Σερβία να μας παρείχε χώρους αποθήκευσης LNG
50% ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, θέλουμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής “πράσινης ενέργειας” στο Βορρά και να συνδράμουμε στην ενεργειακή μετάβαση της Σερβίας
Οι δύο οικονομίες είναι συντονισμένες σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μεγάλα τα οφέλη της οικονομικής διασύνδεσης
Στεκόμαστε στο πλευρό σας για την ευρωπαϊκή προοπτική
Δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς να υπάρχει τέτοιο μέλλον για τη Σερβία
Στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
Να κάνουμε το 2024 έτος σημαντικής προόδου για τη Σερβία
Η θέση μας για το Κόσοβο, μονόδρομος η ευρωπαϊκή μεσολάβηση και ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις
Οι θέσεις μας είναι κοινές με γνώμονα το διεθνές δίκαιο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις
Έγινε ένα ακόμα μεγάλο βήμα στις σχέσεις μας
Φίλε Αλεξάντερ, σε ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία

Σημεία από τις δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας

Η Σερβία και η Ελλάδα διατηρούν φιλικές σχέσεις. Είμαι ικανοποιημένος για τα θέματα που συζητήσαμε
Μιλήσαμε ανοικτά και φιλικά για όλα τα σημαντικά θέματα. Έχω μάθει πολλά πράγματα από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και με έχει ενημερώσει καθώς εμείς δεν είμαστε μέλος της ΕΕ.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικούς και ειλικρινής υποστηρικτές της Σερβίας. Τέθηκε το ζήτημα αν η Σερβία έχει άλλες πορείες που θα έπρεπε να ακολουθήσει. Αναφορικά με τη στάση μας είπα στον κ. Μητσοτάκη ότι παρόλο τις διαφορές, η Σερβία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να επιταχύνει την ευρωπαϊκή της πορεία. Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την υποστήριξη που μας παρέχει.
Στέλνουμε χαιρετισμούς στον ελληνικό λαό, είστε ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, σε ευχαριστώ Κυριάκο για τη στήριξη

 

“Χείρα φιλίας” Μητσοτάκη στη Σερβία
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βελιγράδι, θέλοντας, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, να εκφράσει τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και το μήνυμα για βούληση ενίσχυσης και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με συνέργειες στην ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές.

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε σερβοελληνικό επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται με αφορμή το γεγονός ότι η Σερβία θα φιλοξενήσει την έκθεση Specialized EXPO 2027. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις των σχεδίων της σερβικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία της EXPO 2027, από έξι Σέρβους υπουργούς, παρουσία των δύο ηγετών. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που έχει προσκληθεί από τη σερβική πλευρά να ενημερωθεί για την Specialized EXPO 2027.

Για το Φόρουμ μάλιστα θα ταξιδέψει στο Βελιγράδι ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον Κώστα Φραγκογιάννη, στην οποία συμμετέχουν περί τις 35 επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και υλικών, ενέργειας και υποδομών, διαχείρισης ακινήτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Πρόκειται για μια στοχευμένη επιχειρηματική αποστολή, μια αποστολή υπόδειγμα «εφαρμοσμένης εξωστρέφειας», όπου πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος μαζί, θα διερευνήσουμε επιχειρηματικές συνεργασίες ενόψει της διοργάνωσης στη σερβική πρωτεύουσα της μεγάλης, διεθνούς εμπορικής Έκθεσης EXPO 2027», όπως σημειώνει με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο κ. Φραγκογιάννης.

«Στη συγκεκριμένη επιχειρηματική αποστολή», συνεχίζει, «προτεραιότητα έχει ο κλάδος των κατασκευών, στον οποίο οι ελληνικές εταιρίες κατέχουν μεγάλη τεχνογνωσία, μακρά εμπειρία – όχι μόνο στην ανέγερση κτιρίων, αλλά και σε έργα υποδομών, ενέργειας, διαχείρισης ακινήτων – και, επιπλέον, χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεγάλης σημασίας έργο η σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά και Θεσσαλονίκης με Σκόπια και Βελιγράδι
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται στη Σερβία από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό για την Εξωστρέφεια και την Οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη. Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας συναντήθηκε ήδη με τον ομόλογό του Γκόραν Βέσιτς και συζήτησαν θέματα που αφορούν την συνεργασία στις μεταφορές, την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών που θα συνδέουν τις δύο χώρες και την συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη των υποδομών στην Σερβία ενόψει της Παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2027 στο Βελιγράδι.

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι «η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια και το Βελιγράδι αποτελεί μεγάλη σημασίας έργο για την περιφερειακή συνδεσιμότητα και τις μεταφορές».

 

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This