Κορυφώνεται η μάχη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Τι ζητούν Ελλάδα και άλλες 14 χώρες

24 Νοεμβρίου 2022

Συσπειρωμένες προσήλθαν στο έκτακτο συμβούλιο Ενέργειας που λαμβάνει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες οι 15 χώρες που ζητούν την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόθεση των «15» – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – είναι να ζητήσουν την παρουσίαση μίας νέας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις από την πλευρά της Επιτροπής. 

Η πρόταση για έναν διορθωτικό μηχανισμό στο TTF, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη, δημιούργησε αντιδράσεις, καθώς κρίθηκε από την πλειοψηφία των κρατών ως ανεπαρκής και λανθασμένη, δίχως ρεαλιστικές προοπτικές εφαρμογής. 

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο μαζί με άλλες 11 χώρες επιθυμούν αρχικά την μείωση του πλαφόν στο ολλανδικό TTF κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ανάλογη προσαρμογή των λοιπών όρων.

Η Κομισιόν προτείνει την επιβολή ενός προσωρινού μηχανισμού, ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο όταν η τιμή των μελλοντικών συναλλαγών στο TTF θα ξεπερνά τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 15 ημέρες και ταυτόχρονα η διαφορά της τιμής spot στο TTF και της τιμής spot του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα ξεπερνά τα 58 ευρώ για 10 ημέρες συναλλαγών.

Οι επικριτές της πρότασης αναφέρουν ότι οι όροι ενεργοποίησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς ο μηχανισμός υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον Αύγουστο, οπότε και παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.

Στο σημερινό συμβούλιο Ενέργειας θα συζητηθούν δύο ακόμη προτάσεις, που αφορούν αφενός τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τα μέτρα αλληλεγγύης σε περιπτώσεις κρίσεων εφοδιασμού και αφετέρου την επιτάχυνση της αδειοδότησης για την εγκατάσταση υποδομών ΑΠΕ.

Οι 15 χώρες ζητούν να εγκριθούν μαζί και οι 3 κανονισμοί σε ένα επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή στις 13 Δεκεμβρίου και όχι στο τακτικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τις 19 του μήνα.

kathimerini.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This