Γεωργιάδης για το «ξεπάγωμα» των τριετιών: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας – Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η ψήφιση της ρύθμισης

18 Σεπτεμβρίου 2023

Aφορά όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα
«Η ρύθμιση που φέρνουμε είναι ισορροπημένη και δεν προβλέπει αναδρομική εφαρμογή των τριετιών»,
ξεκαθάρισε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.

«Πολλοί θα σταθείτε στην αναδρομικότητα: Η πράξη υπουργικού συμβουλίου του 2012 προχώρησε σε αναστολή της εφαρμογής των τριετών έως ότου η οικονομία θα επέτρεπε αυτή την άρση της αναστολής. Ουδέποτε η αναστολή δημιουργεί ζητήματα αναδρομικότητας γιατί δεν θα είχε νόημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Υπάρχει όμως και ένα ουσιαστικό ζήτημα: Ο λόγος που μπορούμε να δίνουμε αυξήσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους από την 1η Ιανουαρίου 2024 ή στους δημοσίους υπαλλήλους είναι γιατί η οικονομία έχει μπει σε μια τάξη», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Θα ήταν μεγάλη ανοησία εκ μέρους του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας εάν τινάζαμε την καλή πορεία αυτή για να ακουστούμε ευχάριστοι σήμερα. Η ρύθμιση είναι ισορροπημένη, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αλλά λαμβάνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της ιδιωτικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο υπουργός.

Όπως εξήγγειλε, μάλιστα, «η ρύθμιση αυτή θα ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα μαζί με το εργασιακό νομοσχέδιο έως το τέλος της εβδομάδας».

Εξηγώντας πώς ελήφθη η απόφαση αυτή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η ανεργία βαίνει μειούμενη με ταχείς ρυθμούς. Έχουμε ρεκόρ μείωσης της ανεργίας» επισημαίνοντας ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότί η πορεία πτώσης της ανεργίας θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες».

Όπως τόνισε ο υπουργός, με την απόφαση αυτή «η κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές σήμα προς όλους ότι η προεκλογική δέσμευση δεν ήταν έπεα πτερόεντα αλλά πολιτική βούληση».

«Σε συνδυασμό με το εργασιακό νομοσχέδιο που θα είναι νόμος του κράτους μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, πιστεύω ότι κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα» κατέληξε στην εισαγωγή του ο υπουργός Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότ το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας, που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Η επαναφορά σημαίνει ότι υποχρεώνεται ο εργοδότης να το καταβάλλει το συγκεκριμένο επίδομα»
Η ΓΓ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Στρατινάκη, εξήγησε ότι «αυτοί που είχαν προσληφθεί πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 είχαν τρέξει ένα μέρος ή ολοκληρωμένα ίσως την προυπηρεσία σε έναν εργοδότη. Αυτή έρχεται και ξεπαγώνει και έρχετια να τρέξει ο χρόνος από την 1η Ιανουαρίου 2024».

«Αν είχαμε εργαζόμενο που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, σημαίνει ότι θα έρθει στο σήμερα και θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024. Άρα έρχεται και τακτοποιείται χωρίς ενδιάμεσο υπολογισμό από 13/2/2012 έως 31/12/2023 έρχεται και τακτοποιείται ο ομαλός χρόνος προυπηρεσίας», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 έρχονται πλέον και θα το χτίσουν για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024. Όταν πάγωσε αυτή η διαδικασία υπήρξαν ερωτήματα για την έννομη συνέπεια: Από εκεί που το επίδομα ωριμάνσεων εκεί που ήταν υποχρεωτικά, να γίνουν μια οικεία παροχή του εργοδότη εφόσον και αν το ήθελε. Άρα ο χρόνος από τη μια δεν έτρεχε, υπήρξαν όμως και αρκετοί εργοδότες που έδιναν αυτό το συγκεκριμένο επίδομα είτε γιατί το ήθελαν δια των ατομικών συμβάσεων είτε γιατί το είχαν συμφωνήσει σε συλλογικές συμβάσεις», διευκρίνισε στη συνέχεια.

«Η επαναφορά σημαίνει ότι υποχρεώνεται ο εργοδότης να το καταβάλλει το συγκεκριμένο επίδομα. Η υποχρέωση του εργοδότη έρχεται εμπροσθοβαρώς για τους νεοπροσληθφέντες μετά την 14η Φεβρουαρίου του 2012», πρόσθεσε.

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This