Από Δευτέρα ο ανεφοδιασμός στα άδεια ράφια των φαρμακείων με γενόσημα (video)

6 Ιανουαρίου 2023

Με γενόσημα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας θα εξασφαλιστεί, αρχής γενομένης την επόμενη εβδομάδα, ο ανεφοδιασμός στα άδεια ράφια των φαρμακείων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα ενημερώσει τους πολίτες για τα σκευάσματα που θα μπορούν να υποκαταστήσουν τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, την ώρα που συνεχίζεται η άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία των πολιτών.

Ειδικότερα, από Δευτέρα (9/1) αναμένεται τα ράφια των φαρμακείων να αρχίσουν να εφοδιάζονται και πάλι με τα «εξαφανισμένα» σκευάσματα όπως αντιπυρετικά, αντιβιώσεις, σιρόπια και εισπνεόμενα. Η επάρκεια θα εξασφαλιστεί και με την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής γενοσήμων από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είτε είναι επώνυμα είτε γενόσημα θα μπορέσουν να καλύψουν σταδιακά την αυξανόμενη ζήτηση η οποία οφείλεται σε νοσηρότητα» δήλωσε ο Δημήτρης Μωραίτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης.

Ο ΕΟΦ θα ενημερώνει τους πολίτες για τα υποκατάστατα ενός ελλειπτικού φαρμάκου και οι φαρμακοποιοί θα έχουν την ευελιξία να εκτελούν τις συνταγές οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν μονο ένα σκεύασμα.

«Προσπαθούμε να πιέζουμε τις φαρμακαποθήκες καθημερινά να μας βάζουν έστω ένα δυο τεμάχια παραπάνω» ανέφερε η φαρμακοποιός Αντιγόνη Γκαβέλα.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι τα γενόσημα καλύπτουν τις ελλείψεις: «Τα δικά μας εργοστάσια έχουν τη δυνατότητα του γενοσήμου και των εναλλακτικών φαρμάκων και για αυτό τον λόγο στην παρακεταμόλη και στα αντιβιοτικά η έλλειψη είναι στα εμπορικά σκευάσματα».

«Εδώ και τώρα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τις ελλείψεις στα φάρμακα και ο κ. Πλεύρης, όσο δεν τα παίρνει, αποδεικνύει την ενοχή του» δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, Υπεύθυνος Στρατηγικής Επικοινωνίας του Σύριζα.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμάται ότι θα ενταθεί μέσα στο 2023 λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

«Είμαστε η μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να μπει κάποιος σε ένα φαρμακείο και είτε τα χρειάζεται, είτε δεν τα χρειάζεται να αγοράσει όσα φάρμακα θέλει» επισήμανε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Την ίδια ώρα στο «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού» έχουν επιδοθεί οι πολίτες για την απόκτηση του δυσεύρετου αντιπυρετικού ή εισπνεόμενου.

«Έρχομαι να πάρω μου λεει δεν έχει έλα αύριο, έλα μεθαύριο και αυτό γίνεται συνέχεια», δήλωσε ένας κύριος.

«Βλέποντας ένα παιδάκι με 40 πυρετό και να μην μπορείς να του δώσεις κάτι καταλαβαίνεται ότι το πρόβλημα είναι έντονο» ανέφερε ο Φαρμακοποιός Γιώργος Κολυρόπουλος.

Η ύφεση των εποχικών λοιμώξεων στις χώρες της Ευρώπης αναμένεται να συμπέσει με την κορύφωση του επιδημικού κύματος στη χώρα μας εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων.

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This