Αθ.Μποζίνης καθηγητής Βιοασφάλειας ΠΑΜΑΚ: «Βιαστικές οι προβλέψεις για τέλος της πανδημίας –να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων»

4 Ιανουαρίου 2022

Επιφυλακτικός δήλωσε απέναντι στην εκτίμηση επιστημόνων και πολιτικών ότι η παραλλαγή “Όμικρον”, φέρνει το τέλος της πανδημίας και μάλιστα εντός 1-2 μηνών, ο κ. Αθανάσιος Μποζινης, Διεθνολόγος – Οικονομολόγος και Επίκουρος καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών– Βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μιλώντας στο Radio North 98.

Υπενθυμίζουμε πως ο καθηγητής, είναι εκείνος που προέβλεψε πως «θα υποδεχτούμε με μάσκες το 2022» ήδη τον Φεβρουάριο του 2021, όταν τότε κυριαρχούσαν προβλέψεις περί απαλλαγής από τις μάσκες ως το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

«Η προσέγγισή μου είναι πάντα προληπτική και το βασικό επιχείρημα που είχα και τότε, δεν έχει μεταβληθεί», τόνισε σήμερα ο κ. Μποζίνης. «Όταν στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι μακριά από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εμβόλια, είναι κάθε ένας από αυτούς ένα μικρό βιολογικό εργαστήριο για παραγωγή μεταλλάξεων του ιού. Με πόση βεβαιότητα, μπορει κάποιος να αποκλείσει ότι θα προκύψει αργότερα μια νέα παραλλαγή με μεγαλύτερη θνησιμότητα από την Όμικρον; Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να είναι προετοιμασμένη.»

Όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται σημείωσε: «Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η ισσοροπία ανάμεσα στην υγειονομική προστασία και στην προστασία της οικονομικής δραστηριότητας. Κατ` εμέ, τα μέτρα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά από καιρό, με ιδιαίτερο βάρος στις μάσκες και στις αποστάσεις ανεξάρτητα με το αν είναι κάποιος εμβολιασμένος ή όχι. Η αίσθηση που καλλιεργήθηκε πως ο εμβολιασμένος είναι απόλυτα ελεύθερος ήταν λάθος.  Την μάσκα πρέπει να τη θεωρούμε ως βασικό σύμμαχο και το καλοκαίρι, για να είμαστε προετοιμασμένοι ενόψει του επόμενου χειμώνα. Όσον αφορά τα σχολεία, το να ξεκινήσουν μια εβδομάδα ή 10 μέρες αργότερα και να παραταθεί το σχολικό έτος δεν θα ήταν πρόβλημα. Όπως και στα πανεπιστήμια, δεν θα ήταν κακό να εφαρμοστεί περισσότερο η τηλεκπαίδευση.»

 

Author: Radionorth1

Share This Post On
468 ad
Share This