«Αγκάθια» στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ λόγω Τουρκίας – «Τάιμ άουτ» στις συνομιλίες ζητεί η Φινλανδία

24 Ιανουαρίου 2023

Κλιμακώνεται όλο και περισσότερο η ένταση μεταξύ Σουηδίας-Φινλανδίας και Τουρκίας με φόντο την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξαρχής η Άγκυρα είχε θέσει όρους και προϋποθέσεις.

Μετά τις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, όπου Σουηδοί διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι εξοργίζοντας την Άγκυρα προκαλώντας αντι-διαδηλώσεις στην Τουρκία, ο Ερντογάν χθες δήλωσε ότι δεν «βλέπει» πιθανή την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Την ίδια στιγμή, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Τουρκία να μη θέσει εμπόδια στην ένταξη της χώρας.

Σήμερα, τη σκυτάλη πήρε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι χρειάζεται μία ανάπαυλα (τάιμ άουτ, είπε χαρακτηριστικά), δύο εβδομάδων όπως τόνισε, στις συνομιλίες με την Άγκυρα για την ένταξη της χώρας του αλλά και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι καλό είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός που έχει σηκωθεί.

Την ίδια στιγμή, ο Χααβίστο ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη εξελίξεων με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, «ελπίζουμε η διαδικασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα», έστω και με την όποια καθυστέρηση.

Παράλληλα, ο Πέκα Χααβίστο σημείωσε ότι δεν κρίνει απαραίτητη τη συνέχιση των συνομιλιών μόνο για τη χώρα του, χωρίς τη Σουηδία, μετά και τα τελευταία γεγονότα, αφού η ταυτόχρονη ένταξη και των δύο χωρών παραμένει βασική στρατηγική του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θα εξακολουθήσει τις συνομιλίες με την Άγκυρα καταπώς πρέπει.

kathimerini.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This