Άδωνις Γεωργιάδης: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τα απογευματινά χειρουργεία για τους ασθενείς

19 Φεβρουαρίου 2024

Ξεκινούν από την 1η Μαρτίου – Πώς θα επιμερίζονται οι αμοιβές στα μέλη των χειρουργικών ομάδων – 102.000 τα χειρουγικά περιστατικά που είναι σε αναμονή

Από 300 ευρώ για τις μικρότερης βαρύτητας χειρουργικές επεμβάσεις έως 2.000 ευρώ για τα βαρύτερα περιστατικά θα είναι το κόστος για τα απογευματινά χειρουργεία για τους ασθενείς όπως εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η αμοιβή αυτή, εξήγησαν οι κ.κ. Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους θα μοιράζεται στα μέλη της κάθε χειρουργικής ομάδας, με τον υπουργό Υγείας να σημειώνει ότι στόχος των απογευματινών χειρουργείων είναι να αποτελέσει δυνατότητα ενίσχυσης του εισοδήματος γιατρών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο, δίνοντας παράλληλα μια διέξοδο στους πολίτες που θέλουν να πληρώσουν χωρίς να καταφύγουν στις ιδιωτικές κλινικές.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις θα χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια και η κοστολόγηση των επεμβάσεων γίνεται σε επίπεδο κατηγορίας.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες έχουν ως εξής:
Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ.
Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ.
Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ.
Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
Βαρειά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.
Εξαιρετικά βαρειά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων θα είναι σταδιακή, αναλόγως τη δυναμική του κάθε νοσοκομείου, με τον κ. Γεωργιάδη να αποκαλύπτει ότι ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις από χειρουργικές κλινικές για να ενταχθούν στον νέο θεσμό. «Από το Πάσχα ελπίζουμε να ξεκινήσουν τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία κατά προτεραιότητα σε αυτούς που περιμένουν περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά. «Το πρώτο νοσοκομείο που ζήτησε να αναπτύξει απογευματινά χειρουργεία είναι από τη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα υπογράφει αμέσως», επισήμανε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης. «Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, γι’ αυτό φροντίζουμε και γι’ αυτό εργαζόμαστε», ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Γεωργιάδης.

«Από την αρχή ήταν προτεραιότητά μου τα απογευματινά χειρουργεία», τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Εμείς δεν λέμε σήμερα στα νοσοκομεία ότι σε ένα μήνα θα θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν. Την απόφαση θα παίρνουν από κοινού οι κλινικές με την διοίκηση του νοσοκομείου».

«Δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα», είπε ο Α. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στη λεπτομέρεια. «Ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντι του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες» τόνισε.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως ο αντίλογος από τους γιατρούς είναι να αυξήσουμε τους μισθούς τους. «Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ. Οι γιατροί θα πρέπει να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Σε αυτό θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα εξαλείψουν και την διαφθορά. Θα δώσουμε στους γιατρούς ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν στο ΕΣΥ», κατέληξε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη λίστα χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα, λέγοντας πως: «Σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

«Ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι οι ίδιες αντιδράσεις υπήρξαν και όταν θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ.

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This