Μιχάλης Γεράνης στο Radio North: «Η ΜΕΑ στη Μαυροράχη λύνει τα προβλήματα του ΧΥΤΑ– Επί ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο υπέρ καύσης απορριμμάτων από τσιμεντοβιομηχανίες»

5 Ιουνίου 2020

«Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο. Είναι αλήθεια πως στη λειτουργία του υπήρξαν προβλήματα. Λειτούργησε το 2009. Αμέσως μετά έπρεπε να γίνει η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που να απορροφά τα μισά απόβλητα. Αυτό δεν έγινε, ώστε να μην υπάρχουν στραγγίσματα και έχουμε 2020. Μόλις γίνει η ΜΕΑ δεν θα υπάρχουν στραγγίσματα. Και ο ΧΥΤΑ θα γίνει ΧΥΤΥ, δηλαδή χώρος ταφής υπολειμμάτων.»

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης, μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος”, σχετικά με τις επιφυλάξεις της τοπικής κοινωνίας του Λαγκαδά, για την επικείμενη δημιουργία της ΜΕΑ Δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης στην περιοχή.

«Η λύση στα προβλήματα αυτά είναι η δημιουργία του εργοστασίου της επεξεργασίας απορριμμάτων και η ολοκληρωμένη διαχείριση, την οποία δεν ανακαλύπτουμε τώρα εμείς, αλλά εφαρμόζεται στα προηγμένα κράτη εδώ και δεκαετίες. Κι εμείς κάνουμε πιστή αντιγραφή. Και σίγουρα χρειάζεται η καλύτερη δυνατή ενημέρωση του κόσμου, ώστε να υπάρξει μια πλατιά κοινωνική συμμαχία για ένα μεγάλο έργο, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα λύσει οριστικά τα όποια προβλήματα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.»

Αναφορικά με την καύση απορριμμάτων RDS/RDF στους καυστήρες της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στη Ν.Ευκαρπία, ο κ. Γεράνης σημείωσε: «Εμείς ως φορέας δεν έχουμε σχέση με αυτό που ζητήθηκε από την τσιμεντοβιομηχανία για την καύση SRF/RDF. Οφείλω όμως να θυμίσω, ότι το 2019, πέντε μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε υπογραφεί από τον τότε υπουργό περιβάλλοντος το μνημόνιο με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών, για το πόσο καλό θα κάνει, να καίνε οι τσιμεντοβιομηχανίες το δευτερογενές καύσιμο και πόσο καλό θα κάνει στην κυκλική οικονομία. Από εκεί και πέρα, στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι, να υπάρχει σωστή ενημέρωση, να δίνονται απαντήσεις σε σωστούς και δικαιολογημένους προβληματισμούς. Είναι σωστό να μη γίνεται τίποτα για εμάς χωρίς εμάς. Σε ό,τι μας αφορά, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι στην ΜΕΑ δεν θα γίνεται καύση. Καμία καύση.»

Τέλος, ο κ. Γεράνης υπογράμμισε τη σημασία του σχεδίου για την Εγνατία Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων που ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία σε συναρμόδια υπουργεία: «Πέντε περιφέρειες, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, που έχουν την οδική και σιδηροδρομική διασύνδεση, μπορούν να συνεργαστούν και στη διαχείριση απορριμμάτων. Να πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο που θα τα μετατρέπει σε θερμική ή ηλεκτρική ενέργεια και το οποίο μπορεί να γίνει στη Δυτική Μακεδονία, όπου η απολιγνιτοποίηση δημιουργεί έδαφος για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας σε άλλα πεδία.»

 

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This