Κωνσταντίνος Γρίβας: «Η νέα Τουρκία δεν θα σταματήσει στη Συρία. Ακολουθεί η σειρά μας!»

11 Οκτωβρίου 2019

«Η Τουρκία έχει καταφέρει να επιβάλλει τη στρατηγική της, ανεξάρτητα από το αν θα της “βγει” στρατιωτικά η επιχείρηση στη Συρία. Κατάφερε να αποδείξει είναι ένα αυτόνομο μέγεθος που δεν ελέγχεται από τις ΗΠΑ, αλλά διεκδικεί τον ρόλο της και με τη στρατιωτική ισχύ. Άρα, κι εμείς, βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα σχέση, με μια νέα Τουρκία εντονότατα φιλόδοξη, που δεν πρόκειται να σταματήσει στη Συρία, αλλά επικεντρώνει τη στρατηγική της στο Αιγαίο και στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο.»

Τα παραπάνω επισήμανε μιλώντας στο Radio North 98, και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» με τον Βαγγέλη Μωυσή, ο Aν.Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και διδάκτωρ του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γρίβας.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε έναν νέο κόσμο που δεν ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να αποσυρθούν από την περιοχή μας για να επικεντρώσουν την ισχύ τους στην αντιμετώπιση της Κίνας που θεωρούν στρατηγική απειλή, αφήνοντας ως τοποτηρητή την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Γρίβας. «Οπότε η ανορθολογική στρατηγική, βάσει της οποίας επενδύουμε τα πάντα στους καλούς Αμερικανούς που θα έρθουν να μας σώσουν επειδή είμαστε τα καλά παιδιά της αμερικανικής στρατηγικής, κάνοντας “ντα” στα κακά παιδιά τους Τούρκους, είναι εκτός πραγματικότητας. Χρησιμοποιώ παιδαριώδες λεξιλόγιο, αλλά και η στρατηγική μας βασίζεται σε παιδαριώδεις αντιλήψεις. Πρέπει να καταλάβουμε, ότι η απειλή της Τουρκίας δεν είναι ευκαιριακή. Με απλά λόγια, μετά τη Συρία έρχεται η σειρά μας.»

Ο ίδιος θύμισε, ότι και το 1974 μετά τον «Αττίλα» στην Κύπρο, «ένα Κογκρέσο των ΗΠΑ ακόμα πιο αντιτουρκικό απ` ότι είναι σήμερα, επέβαλε για πολλά χρόνια εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αλλά οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν κατέρρευσαν», δηλαδή, «μην περιμένουμε ότι θα μας σώσουν άλλοι, ούτε ΝΑΤΟ, ούτε Ε.Ε., αντιθέτως πρέπει εμείς πρώτοι να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα. Και ενώ σήμερα, με βάσει τις ανοιχτές πηγές, εξακολουθεί να υπάρχει ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο, δεν ξέρω αν αυτή θα υφίσταται σε λίγα χρόνια αν συνεχίσουμε όπως σήμερα. Το Διεθνές Δίκαιο δεν θα έρθει καμία αστυνομία από… τον Άλφα του Κενταύρου να το επιβάλλει. Εμείς πρέπει να μπορούμε να το υπερασπιστούμε.»

Ο κ. Γρίβας σημείωσε ότι απέναντι σε μια «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού ζητήματος ως «όπλου» από την Τουρκία έναντι της Ελλάδας και με τους Ευρωπαίους εταίρους να κλείνουν τα σύνορα «μετατρέποντας την Ελλάδα σε αποθήκη ανθρώπων», οφείλουμε να περιφρουρήσουμε τα σύνορά μας και τόνισε ότι «αυτό είναι εφικτό και στη θάλασσα, αν -για παράδειγμα- χρησιμοποιήσουμε ρομποτικά σκάφη για εκδίωξη των δουλεμπορικών σκαφών, ώστε να ξέρουν οι δουλέμποροι πως δεν θα έχουν την επιλογή να τρυπήσουν την βάρκα για να εξαναγκάσουν το ελληνικό πλήρωμα σε διάσωση, διότι πολύ απλά δεν θα υπάρχει πλήρωμα».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This