Επανέρχεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σποράδων από 1ης Ιουνίου!

20 Απριλίου 2021

Την επαναφορά της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα νησιά των Σποράδων ανακοίνωσε από το ΥΜΑΘ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Πλακιωτάκης βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη όπου έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων. Το πρόγραμμά του ξεκίνησε από το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, όπου είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Σταύρο Καλαφάτη.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε την επαναφορά της σύνδεσης με τα νησιά των Σποράδων από την 1η Ιουνίου, με οχηματαγωγό πλοίο. «Αυτή τη στιγμή είναι ήδη δρομολογημένη η γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Βορειοανατολικό Αιγαίο και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την προκήρυξη μιας νέας επιδοτούμενης γραμμής που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες. Τρία δρομολόγια την εβδομάδα, με έναρξη από 1η Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου. Επομένως οι κάτοικοι της Β. Ελλάδος θα έχουν απευθείας πρόσβαση στις Σποράδες με ένα γρήγορο επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο και με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται ο κεντρικός ρόλος που μπορεί να παίξει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο ακτοπλοϊκών συνδέσεων» τόνισε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η ασφάλιση της σταθερής και απρόσκοπτης σύνδεσης ανάμεσα στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνέχεια του εθνικού χώρου αλλά και βασική πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Στο πλαίσιο αυτό, αυξήσαμε το κονδύλι των άγονων γραμμών από τα 90 εκ. το 2019 στα 138 εκ. το 2021. Με αυτό τον τρόπο τι πετύχαμε: Αυξηθήκαν κατά 24 οι άγονες γραμμές δημιουργώντας ένα ισχυρό ακτοπλοϊκό δίκτυο και στο ΒΑ και στο ΝΑ Αιγαίο διασφαλίζοντας επαρκή πρόσβαση και στους νησιώτες αλλά και στους επισκέπτες με σύγχρονο ακτοπλοϊκό δίκτυο και μεταφορικές υπηρεσίες», είπε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε πως «μετά από στενή συνεργασία και συστηματική δουλειά καταλήξαμε σε μια σημαντική απόφαση. Η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά θα παραμείνει ως έχει και θα επεκταθεί περαιτέρω με την ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες».

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και η αναβάθμιση των λιμένων της Βορείου Ελλάδος με τον κ. Καλαφάτη να αναφέρει ότι: «Συζητήσαμε επίσης για θέματα λιμενικής πολιτικής. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η αναβάθμιση των λιμένων της Β. Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά καλό βαθμό με το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα υψηλό. Τόσο για το λιμάνι της Καβάλας, τόσο και για της Αλεξανδρούπολης. Όσον αφορά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για την ανάπτυξη και σημειώθηκε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, κάτι που έχει βαρύνουσα σημασία για την ανάπτυξη όχι μόνο του ίδιου του ΟΛΘ, αλλά για την πόλη της Θεσσαλονίκης».

Λιμενικές υποδομές και επενδύσεις

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε επίσης και στις λιμενικές υποδομές, σημειώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο και καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα ανάπτυξης. «Ήδη είναι σε εξέλιξη τρεις διεθνείς διαγωνισμοί για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, με πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από επενδυτικούς ομίλους, γεγονός που πιστοποιεί και την ορθότητα της πολιτικής μας επιλογής για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων της χώρας αλλά και γενικότερα την αναβάθμιση και τις δυνατότητες αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Αναφερόμενος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός σημείωσε: «Είμαστε ευτυχείς που το επενδυτικό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη, ένα πρόγραμμα άνω των 300 εκ. ευρώ. Ήδη η πρώτη φάση είναι στο τελευταίο στάδιο ανάδειξης αναδόχου. Σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο το λιμάνι όχι μόνο σε εμπορευματικό κόμβο των Βαλκανίων, αλλά και συνολικά της ΝΑ Μεσογείου. Είναι αντιληπτό ότι τα οφέλη θα είναι πάρα πολλά».

thestival.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This