Όλα στο φως με τον «μεγάλο αδελφό» της εφορίας: Ηλεκτρονικό φακέλωμα κινητών, ακινήτων

26 Ιανουαρίου 2023

Ο «μεγάλος αδελφός» της Εφορίας παίρνει «σάρκα και οστά» από φέτος, δεκατρία χρόνια μετά από την πρώτη θεσμοθέτησή του, καθώς έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για «ηλεκτρονική» παρακολούθηση όλων των εισοδημάτων.

Με το e-Περιουσιολόγιο, το οποίο με βάση το σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα λειτουργήσει από φέτος, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να «δει» όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων και να παρακολουθεί κάθε μεταβολή, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα στοιχεία με αυτά άλλων υπηρεσιών και φορέων.

Ουσιαστικά βασικός στόχος είναι να διασταυρώνονται τα δεδομένα του Περιουσιολογίου με αυτά άλλων «πηγών» προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία και έτσι να καταστεί δυνατή η κατάρτιση πλήρους εικόνας για την περιουσιακή κατάσταση κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, συμπεριλαμβανομένων και όλων των πολιτικών προσώπων.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όσα περιουσιακά στοιχεία διαπιστώνονταν ότι είχαν αποκρυβεί θα δεσμεύονται από τις φορολογικές αρχές.

Επιπλέον, μέσω της πρόσβασης που θα έχουν στα δεδομένα του περιουσιολογίου οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να πραγματοποιούν διασταυρώσεις ανάμεσα στο ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων και στην αξία των κατεχόμενων περιουσιών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων.

Δημιουργείται τεράστια βάση δεδομένων

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, με βάση και τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο, το Χρηματιστήριο, τις τράπεζες, φορείς και οργανισμούς από όπου θα αντλεί στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.

Έτσι, αναμένεται να δημιουργηθεί μια τεράστια βάση δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία όλων των φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων.

Πριν βέβαια τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο οι φορολογούμενοι, αφού πρώτα αναρτηθούν σε ειδική φόρμα στο Taxisnet όλα τα στοιχεία τους για όλα τα ακίνητα και κινητά τους περιουσιακά στοιχεία, θα κληθούν με ηλεκτρονική αποστολή ειδοποιητηρίων για την επικαιροποίησή τους και τη συμπλήρωσή τους με στοιχεία που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.

Στα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία που θα καλούνταν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι σε ειδική φόρμα στο σύστημα TAXISnet θα περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, αναλυτικές πληροφορίες για:

–Χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στις κατοικίες των φορολογουμένων

–Μετρητά σε θυρίδες

–Κοσμήματα

–Πίνακες

–Καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες

–Καταθέσεις του εξωτερικού

–Πλάκες χρυσού

–Μετοχές

–Ομόλογα και έντοκα γραμμάτια

–Συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις

–Εταιρικά μερίδια

–Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων

–Ακίνητα

—Αυτοκίνητα, σκάφη, αεροπλάνα, ελικόπτερα

Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία θα τιμωρούνται με αυστηρές κυρώσεις και συγκεκριμένα με πρόστιμο, ισόποσο της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεν δηλώθηκε, στην περίπτωση που εντοπιστεί βέβαια.

Το πρόστιμο που θα προβλέπεται είναι το ισόποσο της αξίας του μη δηλωθέντος περιουσιακού στοιχείου, το οποίο και θα δημεύεται, δηλαδή εάν για παράδειγμα εντοπιστούν αδήλωτες καταθέσεις ύψους 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται ισόποσο πρόστιμο και στην ουσία θα κατάσχονται στο σύνολό τους.

naftemporiki.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This