Χαρδαλιάς: Σε αυτούς τους χώρους θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

28 Ιουλίου 2020

Υποχρεωτική θα είναι από αύριο για όλους η χρήση της μάσκας σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες, δημοτικά καταστήματα και λοιπούς χώρους εξυπηρέτησης κοινού, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατόπιν εισήγησης των ειδικών, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία, πάντως είναι «πλήρως διαχειρίσιμα».

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους και σε σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα τροφίμων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στα διαγνωστικά κέντρα, στα καταστήματα λιανικής, στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής.

Μάσκα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, ενώ απευθύνεται σύσταση για χρήση της από όλον τον πληθυσμό, ειδικά σε κλειστούς χώρους, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Στους παραβάτες της μη χρήσης μάσκας θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, αλλά ούτε και εφησυχασμό. Όπως εξήγησε, ο σχετικός δείκτης, σε συνδυασμό με την ιχνηλάτηση και τις νοσηλείες Covid-19, είναι τώρα «σχετικά μικρός, στο 0,4».

Σε κάθε περίπτωση, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως «ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται, από εμάς εξαρτάται να ανακόψουμε την πορεία του. Με τήρηση των μέτρων υγιεινής κι αποφυγή συναθροίσεων-άσκοπου συγχρωτισμού».

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως από τα συνολικά 4.193 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, σήμερα ενεργά είναι τα 429. Εξιτήριο από νοσοκομείο πήραν 1.061 ασθενείς, ενώ άλλοι 2.501 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

Όσο για την προέλευση των εισαγόμενων κρουσμάτων, επανέλαβε πως οι τέσσερις από τις πέντε πρώτες χώρες είναι βαλκανικές. «Η προσοχή μας τώρα είναι και στην Ισπανία, λόγω αλλαγής στα επιδημιολογικά δεδομένα εκεί. Γι’ αυτό και διπλασιάσαμε τα τεστ που αφορύν πολίτες που φθάνουν στην Ελλάδα από τη συγκεκριμένη χώρα» είπε ο υφυπουργός. Όπως σημείωσε, στο διάστημα από 1-26 Ιουλίου έγιναν σε πύλες εισόδου της χώρας 171.138 τεστ Covid-19, σε 1.294.798 εισερχόμενους ταξιδιώτες. Βρέθηκαν συνολικά 344 θετικά κρούσματα, εκ των οποίων τα 70 είναι τώρα ενεργά, 213 επέστρεψαν στις χώρες τους και άλλα 61 είναι εδώ, αλλά μη ενεργά πια.

Ο υφυπουργός προανήγγειλε πως θα ενταθούν από τις επόμενες ημέρες και οι έλεγχοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Είπε, τέλος, πως τις επόμενες μέρες θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα πανηγύρια, ο ίδιος πάντως τάσσεται υπέρ της πλήρους απαγόρευσής τους το φετινό καλοκαίρι.

naftemporiki.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This