Υπό τον έλεγχο του Λούλα τα κυβερνητικά κτίρια – Τι λέει ο Zαΐχ Μπολσονάρου

9 Ιανουαρίου 2023

Υπό τον έλεγχο του προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα τέθηκαν ξανά το Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Globonews. Τουλάχιστον 150 οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου συνελήφθησαν, μετά την εισβολή και τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν στα τρία κτήρια, στα οποία εισέβαλαν το βράδυ της Κυριακής, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος Λούλα καταδίκασε την εισβολή των «βανδάλων φασιστών» – όπως είπε – τονίζοντας ότι «θα τους βρούμε και θα τιμωρηθούν όλοι», ενώ επέστρεψε στη Μπραζίλια και μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μόλις μια εβδομάδα, είπε νωρίτερα σε ομιλία του στην πολιτεία Σαν Πάουλου ότι ο ακροδεξιός προκάτοχός του «ενεθάρρυνε» τους «φανατικούς φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών —εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής— στην Μπραζίλια.

Ομοσπονδιακή παρέμβαση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κήρυξε χθες, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.

Ο Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, Αλεσάντρ τζι Μοράις, αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής να παυθεί για 90 ημέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας, Ιμπανέις Ρόσα, εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την εισβολή στις έδρες των τριών εξουσιών —της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής— στην οποία προχώρησαν χθες οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ακόμη, διέταξε οι καταυλισμοί έξω από στρατιωτικές βάσεις που έχουν στήσει οπαδοί του κ. Μπολσονάρου, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, να έχουν διαλυθεί εντός 24 ωρών, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων.

Ο δικαστής Μοράις έδωσε εντολή οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Tik Tok να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία των λογαριασμών χρηστών που διασπείρουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα (Partido Liberal, PL) του Ζαΐχ Μπολσονάρου καταδίκασε την έφοδο οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας στο Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Ο Βαλντεμάρ ντα Κόστα Νέτου έκρινε πως χθες ήταν «μια λυπηρή ημέρα για το βραζιλιάνικο έθνος», καθώς «τα γεγονότα στην Μπραζίλια (…) είναι ντροπή για όλους μας, δεν αντιπροσωπεύουν το κόμμα μας, δεν αντιπροσωπεύουν τον (πρώην πρόεδρο) Μπολσονάρου».

«Υποστηρίζουμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Οι σημερινές (χθεσινές) ενέργειες είναι ντροπή».

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε μέσω Twitter πως «το πλιάτσικο και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (…) αντίκεινται στον κανόνα» των «ειρηνικών διαδηλώσεων».

Σε άλλη ανάρτησή του στο ίδιο νήμα, ο κ. Μπολσονάρου, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη» του κεντροαριστερού διαδόχου του Λούλα, που κατήγγειλε ότι ο «λόγος» του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους «ενεθάρρυνε» τους «φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών.

Νωρίτερα, οπαδοί του πρώην προέδρου, εισέβαλαν στο Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια. Έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας, μπήκαν στα κτήρια και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Ζητούσαν την παρέμβαση του στρατού για να ρίξει τον νέο πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα.

Το πλιάτσικο και τις εισβολές σε δημόσια κτίρια από τους οπαδούς του, καταδίκασε από τις ΗΠΑ, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, και απέρριψε τις κατηγορίες, του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα.

Παράλληλα, και το Φιλελεύθερο Κόμμα του Μπολσονάρου, χαρακτήρισε «ντροπή» την επίθεση, των οπαδών, του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλία.

Την εισβολή των υποστηρικτών του Ζαΐχ Μπολσονάρου σε κυβερνητικά κτίρια, καταδίκασαν, ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδάς και πολλές λατινο-αμερικανικές χώρες.

ertnews.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This