Το «όχι» του Μητσοτάκη σε ανασχηματισμό, το δύσκολο καλοκαίρι και ο «πονοκέφαλος» του ενεργειακού

25 Ιουλίου 2022

«Ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός. Φύγετε διακοπές άνετα»: με τα λόγια αυτά προς δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να βάλει ένα οριστικό τέλος στη ξέφρενη σεναριολογία του τελευταίου διαστήματος, δίνοντας παράλληλα και μια… παραπολιτική διάσταση στη δεξίωση για την Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο την Κυριακή.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι, καθώς εκτός από τις πυρκαγιές καλείται να αντιμετωπίσει το ράλι ανατιμήσεων αλλά και την ενεργειακή ακρίβεια.

Είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να «χαλαρώσουν» οι υπουργοί του, αντίθετα επιθυμεί να πατήσουν «γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει σήμερα το «παρών» σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την παρουσία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλιση (ΤΕΚΑ), το οποίο λειτουργεί κυρίως για τους νέους ασφαλισμένους με κεφαλαιοποιητικά και όχι αποταμιευτικά χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι υπουργοί έχουν κληθεί να προετοιμάσουν τις στρατηγικές προτεραιότητες των υπουργείων τους για το 2023.

Tο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας και προσπαθεί να λύσει το «γρίφο» του υψηλού πληθωρισμού και των συνεχών ανατιμήσεων, που έχουν… γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ανακούφιση και δειλά χαμόγελα προκαλούν οι καλές επιδόσεις του τουρισμού, που αυξάνουν τα έσοδα και ανοίγουν το δρόμο για τη λήψη ενός νέου πακέτου μέτρων ανακούφισης.

Ο «πονοκέφαλος» του ενεργειακού

Το ενεργειακό ζήτημα, ωστόσο, παραμένει μεγάλος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα δεδομένης και της αργής αντιμετώπισης των εξελίξεων στον τομέα αυτό από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα ενώ οι αρμόδιοι έχουν επεξεργαστεί τα διάφορα σενάρια.

H Ελλάδα έχει δηλώσει την αντίθεσή της στο σχέδιο της Κομισιόν για «ψαλίδι» στην κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε την Παρασκευή πως θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και η αξιοποίηση χρημάτων από τα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση των πολιτών.

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η Αθήνα δεν υποστηρίζει το σχέδιο της Κομισιόν, σημειώνοντας:

«Δεν μπορεί να δώσει λύση, αλλά θα κάνει το πρόβλημα πιο έντονο σε όλες τις χώρες, εμείς με το φυσικό αέριο παράγουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι άλλος ο δρόμος που πρέπει να κοιτάξει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά ζητήματα που απορρέουν από το Ουκρανικό».

Τη διαφωνία της Ελλάδας με την εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Σάββατο και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

«Η πρόταση δεν έχει συζητηθεί με τα κράτη – μέλη (…) Το 15% που λένε για την Ελλάδα, και για την Ιταλία και άλλες χώρες, σημαίνει 24% – 25% μείωση φυσικού αερίου» δήλωσε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα παραμένει αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια υποχρεωτική μείωση κατά 15% στο φυσικό αέριο για όλα τα κράτη-μέλη, διαβεβαιώνοντας πως υπάρχει επάρκεια ακόμη και σε περίπτωση ολοκληρωτικής διακοπής.

Ωστόσο, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η κυβέρνηση επαγρυπνεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Προχωρήσαμε ήδη σε παρεμβάσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου, διαφωνούμε με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση κατά 15% για όλα τα κράτη μέλη χωρίς να εξετάζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες χωρίς αυτό να έχει αποτέλεσμα στις βορειότερες χώρες» είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα έχει προνοήσει, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει, είναι άδικο».
Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και ότι Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία και Βέλγιο έχουν επίσης προβληματισμούς.

«Η πρόταση δεν έχει συζητηθεί με τα κράτη – μέλη, διαφωνούμε με τον τρόπο που έχει μελετηθεί, και δεν αποδεικνύει ότι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος βοήθειας στις βορειότερες χώρες στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο» τόνισε.

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε:

«Εμείς προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας πάρα πολύ μέσω των υποδομών μας στη Βουλγαρία με LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Η Ελλάδα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία και φυσικό αέριο στην Βουλγαρία».

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε πως φέτος η Ελλάδα διανύει μια τουριστική σεζόν με αφίξεις ρεκόρ ή έσοδα ρεκόρ –ακόμη και σε σχέση με το 2019.

«Έχουμε ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης, δουλεύουν οι χαλυβουργίες οι τσιμεντοβιομηχανίες τα εργοστάσια το εμπόριο και αυτό έχει αυξήσει στην κατανάλωση σε σχέση με τα συγκρινόμενα έτη που λέει η Επιτροπή που είναι ο μ.ο των τελευταίων πέντε ετών με χαμηλές καταναλώσεις και χαμηλή δραστηριότητα» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Το 15% που λένε για την Ελλάδα, και για την Ιταλία και άλλες χώρες, σημαίνει 24% – 25% μείωση φυσικού αερίου» ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας.

Και κατέληξε:

«Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να θωρακίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρα μας και τον εφοδιασμό ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, όμως έχουμε πόλεμο».

Πηγή: CNN GREECE

Author: Radionorth1

Share This Post On
468 ad
Share This