Τα κρούσματα δείχνουν γιορτές χωρίς εστίαση και ρεβεγιόν στο σπίτι: Πότε ανοίγουν κομμωτήρια και καταστήματα – Ανησυχία για την βόρεια Ελλάδα

3 Δεκεμβρίου 2020

Όλο και απομακρύνεται το σενάριο για πλήρες «άνοιγμα» της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ενόψει των Χριστουγέννων καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να υποχωρήσει παρά το lockdown.

Τα ημερήσια κρούσματα συνεχίζουν να παραμένουν επίμονα υψηλά, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.186 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Επίσης, ανακοινώθηκαν 89 νεκροί και 613 διασωληνωμένοι.

Τα παραπάνω νούμερα προσγειώνουν τις όποιες προσδοκίες για έξοδο από την καραντίνα και επιστροφή στην κανονικότητα στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως τα βήματα για την άρση των περιορισμών θα είναι αργά και σταδιακά.

Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένονται οι ανακοινώσεις για παράταση του lockdown έως 14 Δεκέμβριο είτε από τον πρωθυπουργό είτε από το κυβερνητικό επιτελείο.

Ανησυχία για την Βόρεια Ελλάδα

Η αλυσίδα της μετάδοσης φαίνεται στέρεη και ανθεκτική, παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με ζητούμενο να “σπάσουν” οι κρίκοι της.

Μάλιστα, στην εξαρχής επιβαρυμένη περιοχή της βόρειας Ελλάδας η κατάσταση γεννά μεγάλο προβληματισμό στις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές με δεδομένο ότι εκεί συγκεντρώνεται καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων, στα νοσοκομεία δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους περισσότεροι από 2.000 ασθενείς ενώ σε αυτά έχει καταλήξει σχεδόν το 70% των νεκρών της επιδημίας. Μάλιστα, χθες στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας καταγράφηκε το 82% των θανάτων του ημερήσιου επιδημιολογικού δελτίου.

Σχολεία και εστίαση κλειστά

Αναφορικά με τα σχολεία, όλα συνηγορούν πως το άνοιγμα των σχολείων οδεύει για το 2021, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως η απόφαση για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα παρθεί όταν το πουν οι ειδικοί.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση στο 31ο Greek Economic Summit απάντησε σε ερωτήσεις των CEO που συμμετείχαν και εκεί αποκάλυψε ποιες είναι οι προθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας συγκεκριμένα: «θα κρατήσω κλειστά τα σχολεία όσο μου πουν οι ειδικοί».

Το ίδιο φαίνεται πως θα συμβεί και με την εστίαση.

Σταδιακό άνοιγμα στο εμπόριο

Όσον αφορά στο λιανικό εμπόριο έχει πέσει στο τραπέζι να ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα και έπειτα τα εμπορικά κέντρα, με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Ενώ θέμα ωρών είναι να ανακοινωθεί το άνοιγμα των κομμωτηρίων, κάτι το οποίο γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προωθεί άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών με ταυτόχρονη άρση της απαγόρευσης πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποιεί το Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με θέμα «Σούπερ μάρκετ 2030 – Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της στρατηγικής του κλάδου των σούπερ μάρκετ».

«Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως μέχρι να έρθει το εμβόλιο του κορονοϊού στην Ελλάδα, τα μπαρ και τα καταστήματα της νυχτερινής διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά.
Στις σκέψεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Λι Μπόλινγκερ (Lee C. Bolinger), στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders», ο πρωθυπουργός εξέφρασε Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη και θα βαδίσει σε έναν ασφαλή δρόμο μετά το πέρας της πανδημίας

Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο της βόρειας Ελλάδας

Η βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας. Και μοιραία τα νοσοκομεία της έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση νοσηλεύοντας το 70% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Η Θεσσαλονίκη χθες, για μία ακόμη ημέρα κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουςμάτων, 453. Θεωρείται θετικό ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 500, ωστόσο παραμένει πρόβλημα η αργή υποχώρηση των κρουσμάτων, έπειτα από έναν μήνα καραντίνας στην περιοχή.

Τα στοιχεία από τις νοσηλείες, πάντως, επιτρέπουν μια μικρή αισιοδοξία, καθώς καταγράφεται αμυδρή υποχώρηση για μια ακόμη ημέρα. Χθες το βράδυ ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης ήταν 2.076 σε απλές κλινικές Covid-19. Άλλοι 312 ασθενεις ήταν διασωληνωμένοι, με 14 εξ αυτών να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής σε πολυδύναμες ΜΕΘ, με φορητό ιατρικό εξοπλισμό.

Επιπλέον 115 κρούσματα δήλωσε η Πέλλα, 86 περιστατικά η Ημαθία, 71 η Πιερία, 70 η Δράμα, 65 η Καβάλα, 59 η Ξάνθη, 54 οι Σέρρες.

Βαρύ είναι το επιδημιολογικό φορτίο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ειδικά στη Λάρισα που είναι σταθερά τρίτη στη σειρά, μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στις ημερήσιες καταγραφές. Η Λάρισα χθες κατέγραψε 129 περιστατικά, η Μαγνησία 45, τα Τρίκαλα 57.

Στην Αττική που φαίνεται να βρίσκεται σε σταθερή, ελεγχόμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά την επιδημία, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες Covid-19 μειώθηκαν κάτω από 600, για την ακρίβεια σε 594. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 175 ασθενείς, από τους οποίους οι 162 ήταν διασωληνωμένοι.

Author: Radionorth1

Share This Post On
468 ad
Share This