Σύνοδος ΝΑΤΟ: ΗΠΑ και Τουρκία κοντά σε συμφωνία για τα μαχητικά F-16

29 Ιουνίου 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται τώρα πρόθυμες να ικανοποιήσουν το αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16 που διαθέτει, αφότου η Άγκυρα απέσυρε το βέτο στο αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Oι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, Τετάρτη, το απόγευμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Στη συνάντηση δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν λίγες ώρες νωρίτερα ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν διαπραγματεύτηκε με την Τουρκία ανταλλάγματα προκειμένου να καμφθεί η άρνησή της στην επέκταση του ΝΑΤΟ με την ένταξη των δύο χωρών της Βαλτικής. Παράλληλα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους αργά την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν έθεσε το θέμα των F-16 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι New York Times δήλωσαν ότι οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τα αμοιβαία συμφέροντα και των δύο χωρών. Αλλά το σχόλιο της ΣελέστΓουαλάντερ υποδηλώνει ότι το τουρκικό αίτημα για F-16 ήταν πιθανό να είναι κορυφαία προτεραιότητα.

Το χρονοδιάγραμμα για οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για τα μαχητικά αεροσκάφη είναι ασαφές, ενώ η όποια απόφαση πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η Επιτροπή θα μπορούσε να απορρίψει οποιαδήποτε εισήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την Τουρκία. Είναι γνωστό ότι η άρνηση στο θέμα αυτό του του πανίσχυρου γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι απόλυτη.

Πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ . Ερντογάν είπε ότι η πώληση των F-16 θα είναι ένα σημαντικό θέμα στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προτροπή της Τουρκίας να άρει το βέτο της στις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που έλαβε σάρκα και οστά το βράδυ της Τρίτης.

Author: Radionorth1

Share This Post On
468 ad
Share This