Σε λίγες ώρες ο Μεσογειακός Κυκλώνας θα «σαρώσει» τη χώρα: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει – Τεράστιος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων -Συναγερμός στις Αρχές

17 Σεπτεμβρίου 2020

Από σήμερα για μέχρι το Σάββατο, αναμένεται να χτυπήσει και την χώρα μας ο Μεσογειακός Κυκλώνας με τον κρατικό μηχανισμό να προειδοποιεί τους πολίτες για πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αναμένονται ισχυρότατες καταιγίδες, μεγάλος όγκος βροχής, αλλά και θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάσουν ως και τα 11 μποφόρ, ενώ το κύμα κακοκαιρίας «Ιανός» αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του το απόγευμα και θα πλήξει την δυτική, νότια και κεντρική Ελλάδα έως και το Σάββατο το μεσημέρι.

Ο Μεσογειακός κυκλώνας (ή medicane όπως αποκαλείται) ήδη βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο και χθες επηρέασε το νοτιότερο τμήμα της Ιταλίας, με τα ύψη της βροχής να πλησιάζουν τα 600 χιλιοστά.

Σύμφωνα με το meteo.gr, κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Πού θα χτυπήσει πρώτα η κακοκαιρία

Ο μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα νησιά του Ιονίου και την δυτική Πελοπόννησο. Οπως είπε μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς, τα φαινόμενα θα είναι «ισχυρά και μεγάλης διάρκειας».

 

Οι περιοχές που αναμένεται να χτυπήσει πρώτα ο «Ιανος» είναι οι εξής:

Ζάκυνθος
Κεφαλονιά
Ιθάκη
Ηλεία
Μεσσηνία
Στην συνέχεια, η κακοκαιρία αναμένεται να κινηθεί ανατολικά και να πλήξει την Παρασκευή τους εξής Νομούς:

Αχαϊα
Αρκαδία
Αργολίδα
Βοιωτία
Αιτωλοακαρνανία
Φωκίδα
Αττική
Εύβοια

Το Σάββατο υπάρχει η πιθανότητα τα φαινόμενα να πλήξουν την Κρήτη και τις Κυκλάδες, αλλά μέχρι χθες το βράδυ οι μετεωρολόγοι ήταν επιφυλακτικοί, καθώς ο Μεσογειακός κυκλώνας συνέχισε να στροβιλίζει, αλλά υπήρχαν αποκλίσεις ως προς την κίνησή του προς τα ανατολικά.

Οι εκκλήσεις Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, έδωσε και σημαντικές οδηγίες στους πολίτες αυτών των περιοχών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστα προβλήματα. Αφού τους κάλεσε να είναι σε επιφυλακή, ζήτησε να δώσουν έμφαση στα εξής:

Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων.
Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπ’ όψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο.
Το πρωί της Πέμπτης ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 τόνισε πως «Λαμβάνονται προληπτικά όλα τα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τυχόν συνέπειες από την έλευση της κακοκαιρίας Ιανός».

Μάλιστα ο κ Πατούλης έκανε γνωστό πως στις 11 το πρωί θα γίνει σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ώστε να δοθούν οδηγίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων, ενώ επεσήμανε πως για «η Αττική θα αρχίσει να επηρεάζεται από το μεσημέρι ή απόγευμα της Παρασκευής και για περίπου ένα 24ωρο».

Author: Radionorth1

Share This Post On
468 ad
Share This