Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία για την ευλογιά των πιθήκων, με ανεμοβλογιά ο Άγγλος τουρίστας

23 Μαΐου 2022

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα νοσοκομεία όλης της χώρας για την εμφάνιση κρουσμάτων  ευλογιάς των πιθήκων, την ώρα που τα περιστατικά σε όλη την Ευρώπη αυξάνονται. Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία αλλά και Ισραήλ, ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία έχουν ανακοινώσει περιστατικά της νόσου, ενώ στην Ελλάδα το πρώτο ύποπτο κρούσμα ήταν τελικά ανεμοβλογιά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως θα εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική. “Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων γίνεται όταν υπάρχει στενή επαφή με ασυμπτωματικούς μολυσμένους ανθρώπους”, επισήμανε ο ΠΟΥ.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προτείνει στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων, εν μέσω ενδείξεων μετάδοσης της νόσου στην κοινότητα.

Εντούτοις, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή μακριά από μια νέα πανδημία.

Το ύποπτο κρούσμα

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως γίνονται εξετάσεις σε πιθανό κρούσμα, σε Άγγλο τουρίστα, που παραθέριζε στην Κεφαλονιά.

Χθες βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αττικόν δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox), ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς.

Ο 29χρονος έφερε δερματικά εξανθήματα που παρέπεμπαν στην ευλογιά των πιθήκων, ενώ η συνοδός του ήταν ασυμπτωματική. Αμέσως διακομίστηκαν  στο νοσοκομείο Αττικόν προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης και να αποφευχθεί η μετάδοση. Η διακομιδή έγινε από το ΕΚΑΒ με μεταφορά μέσα σε ειδική κάψουλα, όπως προβλέπεται για τα λοιμώδη νοσήματα.

Στο Αττικόν το περιστατικό τέθηκε υπό την ευθύνη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και της αναπληρώτριας καθηγήτριας Παθολογίας-Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ανεμοβλογιά

“Σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox). Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του νοσοκομείου Αττικόν” αναφερόταν στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

“Ο ιός της ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την ανεμοβλογιά και την ευλογιά, ευλογιά των πιθήκων.

Η ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την ευλογιά”.
Η μετάδοση και τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:
-Πυρετός
-Κεφαλαλγία
-Μυαλγίες
-Οσφυαλγία
-Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
-Ρίγος
-Καταβολή δυνάμεων
-Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος.

Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.

Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα υποχωρούν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Τα μέτρα προστασίας

-Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.
-Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό
-Καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς
-Μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων
-Μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες

capital.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This