Πρόταση δυσπιστίας: Σε έντονους τόνους οι συζητήσεις στη Βουλή

26 Ιανουαρίου 2023

Την Παρασκευή ολοκληρώνονται οι διαδικασίες στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε στην Ολομέλεια ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί οκτώ συνεχόμενους μήνες τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη (στόχος 5046c) και επί δύο χρόνια τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο (στόχος 519c). Η ΕΥΠ είχε θέσει επίσης στο στόχαστρό της για διάστημα δύο χρόνων και τον αντιστράτηγο και μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, τον πρώην διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Θεόδωρο Λάγιο, τον αντιναύαρχο ε.α. και γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αριστείδη Αλεξόπουλο και τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «λέει συνειδητά ψέματα» χαρακτηρίζοντάς τον «εγκέφαλο και εντολέα του παρακράτους».

«Με τον κ. Τσίπρα δεν επιλέγω τη σύγκρουση, επιλέγω τη σύγκριση», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμώντας ότι «ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του».

Η διαδικασία στη Βουλή ξεκίνησε χθες το απόγευμα, και συνεχίζεται σήμερα το πρωί.

Στην τριήμερη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης καθώς και η πλειοψηφία των βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Η συζήτηση για την πρόταση μομφής ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία.

Στη Βουλή χθες σημειώθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Παύλου Πολάκη, με τον υπουργό Ανάπτυξης να παρομοιάζει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τον «Ραντανπλάν» και τον κ. Πολάκη να απαντάει σε ανάρτησή του: «Βλέπεις να έρχεται φυλακή και τρέμεις».

Επίσης στις χθεσινές συζητήσεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσαν αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά του Πρόεδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, που τεκμηρίωσε τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και σε άλλους αξιωματούχους.

Ο κ. Ράμμος βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Ήσασταν εδώ όταν μιλούσαν ο κ. Μαρκόπουλος και ο κ. Χατζηβασιλείου;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στο παριστάμενο υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. «Ουσιαστικά, είπαν ότι είναι πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς είστε καθηγητής πανεπιστημίου. Σας ρωτάω ευθέως. Πιστεύετε ότι ο κ. Ράμμος είναι πιόνι του ΣΥΡΙΖΑ; Διότι ήταν ακραία αυτά τα πράγματα που ειπώθηκαν. Ακραία», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναρωτήθηκε αν οι παρεμβάσεις αυτές «είναι γραμμή της ΝΔ ή έχουμε δύο βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λάθος…σκονάκι».

«Εμείς στους βουλευτές μας – δεν ξέρω ποια είναι η δικιά σας πρακτική – σκονάκι δεν δίνουμε», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Χθες τοποθετήθηκαν επίσης στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ «ξυπνάει τις μνήμες του 2014, τότε που πάλι ως αντιπολίτευση επιχειρούσε και τελικά κατάφερε με την σύμπραξη κάποιων ακραίων δυνάμεων να αναχαιτίσετε την μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας και την έξοδό της στις αγορές».

«Αυτό τελικά που επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση με αυτή την συζήτηση είναι αυτό που οι Γάλλοι το λένε “ντεζα βού”, “κάτι που μόλις έχουμε ξαναδεί”. Εμείς στην Ελλάδα λέμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και ενίοτε εξελίσσεται ως τραγωδία για τους ίδιους τους εμπνευστές της» είπε ο κ. Τσιάρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες πολίτες δεν θα επιτρέψουν ξανά μια τραγωδία για την χώρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ακόμη μία απέλπιδα προσπάθεια να βυθίσει ξανά και τον τόπο και την οικονομία σε μια νέα αβεβαιότητα», εκτίμησε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε πως αυτό προσπαθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το κάνει επικαλούμενοι δήθεν το κράτος δικαίου.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «το πιο μάταιο, πιο ψεύτικο και ποιο ματαιόδοξο από το έργο που σκηνοθετεί και ανεβάζει επί μήνες ο κ. Τσίπρας σχετικά με τα παράνομα λογισμικά και τις επισυνδέσεις. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για «εμμονή χωρίς τεκμήρια να αποδώσουν στον Πρωθυπουργό χαρακτηρισμούς όπως ”εγκέφαλος κυκλώματος”, ”αρχηγός συμμορίας”, αυτός που παρακολουθούσε τους πάντες και τα πάντα για να του ελέγχει και να τους εκβιάζει». Αυτή, είπε ο κ. Οικονόμου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «η εμμονή σας. Και αυτή καυτηριάζουμε και αναδεικνύουμε από την πρώτη στιγμή. Μια εμμονή να αποδίδεται χωρίς στοιχεία και τεκμήρια αήθης χαρακτηρισμούς στον Πρωθυπουργό»

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε επίσης σχετικά με τις επισυνδέσεις ότι «ρητά και κατηγορηματικά δεν ήταν σε γνώσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης». Καταλόγισε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μανιωδώς επιδιώκει και σε αυτή την υπόθεση να προηγηθεί η πολιτική διαχείριση από την δικαστική διερεύνηση».

Τοποθέτηση υπήρξε επίσης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι «μια τόσο κακή αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι καλή εξέλιξη ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τη χώρα». «Το πρόβλημα αυτό δεν θα το λύσουμε εμείς αλλά ο ελληνικός λαός», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

naftemporiki.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This