“Προσγειώνονται” οι τιμές ρεύματος

20 Ιανουαρίου 2023

Η σημαντική υποχώρηση των τιμών χονδρικής στο ρεύμα δημιουργεί τις συνθήκες ώστε σήμερα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώσουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές για το μήνα Φεβρουάριο.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές χονδρικής του Ιανουαρίου, μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάζει τον υψηλότερο μέσο όρο της Ευρώπης με 195,48 ευρώ/MWh, όμως η τιμή αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη από το μέσο όρο του Δεκεμβρίου που ήταν 276,89 ευρώ/MWh.

Τιμολόγια

Οι συνθήκες της χονδρεμπορικής αγοράς είναι ιδανικές ώστε οι πάροχοι να ανακοινώσουν σήμερα σημαντικά χαμηλότερες τιμές λιανικής για το μήνα Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ιδιώτες πάροχοι αναμένεται να κινηθούν σε ένα εύρος ανταγωνιστικών χρεώσεων από 0,20 έως και 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτά αναμένεται να είναι και τα χαμηλότερα της αγοράς τιμολόγια. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του Ιανουαρίου κινήθηκαν από τα 35 έως τα 49 λεπτά η κιλοβατώρα ανάλογα με τον πάροχο.

Οι νέες χαμηλότερες χρεώσεις που θα ανακοινωθούν για τον Φεβρουάριο αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις ανάγκες για επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια από το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στόχος των επιδοτήσεων είναι να διαμορφωθεί τελική τιμή για τους καταναλωτές στα επίπεδα των 15 με 16 σεντ ανά κιλοβατώρα. Έτσι καθώς οι τιμές αναμένεται να κινηθούν στα 20 με 25 σεντ ανά κιλοβατώρα, οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης αναμένεται να μειωθούν ανάλογα ώστε οι τελικές τιμές να είναι στα 15 λεπτά.

capital.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This