Οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσιάζουν… «Τα Μελο_ποιημένα» από τις «40 Δαγκωμένες Αλήθειες» της Ελένης Σκάρπου

28 Μαρτίου 2023

Live & Φωτογραφική Έκθεση Τρίτη 4 Απριλίου στις 20:00στη Ζώγια

 

Τα «Μελο_ποιημένα» έρχονται στη Ζώγια, την Τρίτη 4 Απριλίου, λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ για να υμνήσουν τον έρωτα! Ο μουσικός Θεόδωρος Ζουμπούλης μελοποιεί ποιήματα από τις «40 Δαγκωμένες Αλήθειες» της Ελένης Σκάρπου. Η μοναδική Αλεξάνδρα Αποστολίδου ερμηνεύει στο πιάνο «Μακρινές μου Ασίες», «Το Λάθος», «Τρέχαμε», «Καλοκαίρια» και η Ελένη Σκάρπου ερμηνεύει το δικό της «Απόλυτο». Η ηθοποιός Χρυσή Μπαχτσεβάνη αφηγείται τον έρωτα διαλέγοντας το δικό της ποίημα. Ο standup comedian και ραδιοφωνικός παραγωγός Αλέξανδρος Χαριζάνης αντιαφηγείται τον έρωτα, έτσι όπως αυτός ξέρει. Ο φίλος Γιάννης Σίσκος αφήνει για λίγο τα βιβλία και πιάνει τις λέξεις που τους αφήνουν σημάδια. Ο εραστής της φωτογραφίας Βασίλης Γκίζας εκθέτει τις δικές του εικόνες γεμάτες δαγκωμένες αλήθειες, εμπνευσμένος από την ποιητική συλλογή. Με λέξεις απλές, με εικόνες σύνθετες, έτσι όπως η καρδιά και το μυαλό τα πλέκουν… έτσι και τα «Μελο_ποιημένα» τα τοποθετούν όλα μέσα στην μουσική και σπεύδουν να φτάσουν στις ψυχές μας.

Οι «40 Δαγκωμένες Αλήθειες»…

Εκδόθηκαν το 2019 από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της Ελένης Σκάρπου που αποτίει φόρο τιμής στον έρωτα και στα συναισθήματα που τον πλαισιώνουν.  Γιατί τι είναι ο έρωτας; Η τελευταία ελπίδα πριν την καταστροφή, ο λόγος για να ξυπνάς το πρωί, το κορμί που θέλεις να αφήνεται πάνω σου, η σωτηρία της ψυχής, η αρχή και το ήμισυ της ύπαρξής μας. Οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας με μια ξεχωριστή εκδήλωση ανανεώνουν το ραντεβού τους με τους αναγνώστες του βιβλίου «40 Δαγκωμένες Αλήθειες», που αγαπήθηκε από το κοινό και τα κείμενα του πλέον αγκαλιάζονται από τη μουσική.

Ο Θεόδωρος Ζουμπούλης…

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μυτιλήνη. Ασχολείται με τη μουσική ερασιτεχνικά, από τα νεανικά του χρόνια. Οι σπουδές του συμπλήρωσαν την σχετική κατάρτιση και παιδεία. Τα μουσικά του ενδιαφέροντα με την πάροδο του χρόνου επικεντρώθηκαν αφενός στη μουσική εκπαίδευση και αφετέρου στη δημιουργία τραγουδιών, σε στίχους σύγχρονων ποιητριών/τών και δικούς του. Ο ίδιος λέει πως η μουσική αυτή πηγάζει από τις σχέσεις του με καθημερινούς ανθρώπους και επιστρέφει σ’ αυτούς, επειδή τα βιώματά είναι λίγο-πολύ, κοινά. Θα τον βρούμε να πειραματίζεται με τις ώρες πάνω στο πιάνο του, καθώς επιμένει να κυνηγάει τις εμπνεύσεις του και να τις κάνει μουσική χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Η Αλεξάνδρα Αποστολίδου…

Η μουσική αποτελεί παράλληλη ασχολία της, καθώς το επάγγελμά της είναι στο χώρο της υγείας. Έχει αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή ΑΠΘ και στο παρόν ολοκληρώνει την ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Με τη μουσική ασχολείτε από μικρή ηλικία, καθώς έχω ολοκληρώσει βασικές σπουδές θεωρίας της μουσικής, σολφέζ και πιάνου. Παράλληλα, έκανε μαθήματα φωνητικής. Συμμετείχε σε μουσικές ομάδες και χορωδίες, ενώ τα τελευταία έτη συνεργάζεται με τον μουσικό Θεόδωρο Ζουμπούλη, με τον οποίο είχε τη χαρά να συμμετάσχει σε μουσικές παρουσιάσεις και συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Η Χρυσή Μπαχτσεβάνη…

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Συμμετείχε στις παραστάσεις: Σ’ εσάς που με ακούτε, σκην. Χ. Θεοδωρίδης (Σοφία) ΚΘΒΕ, Ο μπαμπάς ο πόλεμος, σκην. Κ. Ασπιώτης, (Βουτία), K.Θ.B.E. Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, σκην. Ε. Σαρμή (Αδέλα) Κ.Θ.Β.Ε. Όρνιθες, σκην. Γ. Ρήγας (Χορός), Κ.Θ.Β.Ε. Ο Γλάρος, σκην. Γ. Παρασκευόπουλος (Νίνα), Θέατρο Τέχνης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και Θεσσαλικό Θέατρο. Ράφτης Κυριών,  σκην. Δ. Μυλωνάς (Υβον). Πράσινη Γάτα, σκην. Γ. Παρασκευόπουλος (Ρωξάνα)  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.  Η Ιστορία ενός Γάτου που έμαθε σε έναν Γλάρο να πετάει, σκην. Μ. Ανδρέου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Το Πράσινο μου το Φουστανάκι, σκην. Χ. Μπαχτσεβάνη, Θέατρο Τ. Burn Baby Burn, σκην. Προσεχώς Subway (Βιολέτ) Θεατρο Τ. Ψευδαισθήσεις, σκην. Κ. Λιάρος (Μαργκαρετ), Black Box.  Up-Όλα, σκην. Α. Πελτέκης (επιμέλεια κίνησης) Κ.Θ.Β.Ε. Άγαμοι Θύται στο Δημόσιο και στο Γουδί, σκην. Ι. Μιχαηλίδης (χορεύτρια). Κ.Θ.Β.Ε. και Θέατρο Badminton αντίστοιχα. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Κ. Ασπιώτη, Ε. Σαρμή, Γ. Ρήγας, Γ. Παρασκευόπουλος, Μ. Ανδρέου, Α. Πελτέκης, Ι. Μιχαηλίδης, Δ. Μυλωνάς, Χ. Θεοδωρίδης.

Ο Αλέξανδρος Χαριζάνης…

Ασχολείται επαγγελματικά με την κωμωδία μέσω του stand up, των βίντεο και του ραδιοφώνου. Υπήρξε για χρόνια στην δημιουργική ομάδα της τηλεοπτικής εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα», γράφοντας σενάρια για τα βίντεο και ντύνοντας τα με φωνές, ενώ ήταν επίσης ο εκφωνητής της εκπομπής «Cineλθετε» στον ΣΚΑΙ και του «Food N’ Friends» στον ΑΝΤ1. Σαν content creator έχει δημιουργήσει viral videos στα social media που απέσπασαν εκατομμύρια προβολές.

Ο Γιάννης Σίσκος…

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1980. Κατάγεται από την Χαλκιδική -που σαν κι αυτή δεν έχει. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ και τα τελευταία 14 χρόνια εργάζεται στις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ως υπεύθυνος διανομής του ηλεκτρονικού συστήματος «Εύδοξος». Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις του εκδοτικού οίκου, που λειτουργεί ως ζωντανό κύτταρο, τόσο εντός του πανεπιστημίου, όσο και εκτός με πολλούς και σημαντικούς φορείς της πόλης. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα δημιουργικής γραφής.

Ο Βασίλης Γκίζας…

Γεννήθηκε στην Αγιά Πρεβέζης. Έχει εργαστεί σαν φωτορεπόρτερ από 1983-1985 με πολλές δημοσιεύσεις στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Το περιοδικό ΒΗΜΑgazino  1/4/2018 δημοσίευσε άρθρο και φωτογραφίες του με το τίτλο «Λαλιμπέλα  στην Ιερουσαλήμ της Αφρικής».  Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας παράρτημα  Πρέβεζας. Από το 1980 ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας. Την πρώτη ατομική έκθεση παρουσίασε το 1995 στην Πρέβεζα, ενώ έχει συμμετάσχει το 2017 με την συλλογή «Ονείρων Μορφές» στο 2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας και βίντεο  Πρέβεζας και το 2018  με το «LALIBELA –Άδολες Ματιές»  στην διοργάνωση «Μέρες φωτογραφίας – ΑΡΤΑ 2018».  Έχει λάβει διακρίσεις σε  πολλούς  διαγωνισμούς φωτογραφίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος  σε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας και από τον Φεβρουάριο του 2020 είναι Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πάργας.

Η Ελένη Σκάρπου…

Απόφοιτη του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ το 2006. Το 2020 ολοκλήρωσε στο ίδιο τμήμα το μεταπτυχιακό της πάνω στη δημοσιογραφία και τα νέα μέσα. Από μικρή καταπιάστηκε με το γράψιμο και το 2019 έφερε στο φως την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «40 Δαγκωμένες Αλήθειες». Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη επικοινωνίας στο Reworks Festival, το Kapani Project, την έκθεση Comic N Play, τα «Δημήτρια», το «Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών», σε εικαστικές εκθέσεις κα. Έχει εργαστεί ως project manager σε τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τη γαστρονομία και το ταξίδι. Έχει βάλει την υπογραφή της στην οργάνωση και εκτέλεση των ταινιών «Έξοδος 1826» και «Πολιορκία» του Βασίλη Τσικάρα. Από το 2012 μέχρι το 2021 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στον 1055rock για αρκετές σεζόν. Από το 2019 είναι υπεύθυνη γραφείου τύπου του συναυλιακού χώρου Principal Club Theater. Από το 2021 είναι παραγωγός στο αθλητικό τμήμα της ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Ο Κόσμος των Σπορ».

 

Info:

«Τα Μελο_ποιημένα»

από τις «40 Δαγκωμένες Αλήθειες» της Ελένης Σκάρπου

Live & Φωτογραφική Έκθεση

Τρίτη 4 Απριλίου στις 20:00

Ζώγια / Βιβλίο τσάι και συμπάθεια, Αλεξ.Σβώλου 54

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This