Οικουμενικός Πατριάρχης: Μηδενική ανοχή απέναντι στην αδικία και τις διακρίσεις

14 Οκτωβρίου 2020

Μήνυμά ανοχής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς την 7η ετήσιας διαθρησκειακή συνάντηση «G20 Interfaith Forum».

Παράλληλα, σε μία έμμεση αναφορά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία μπορούν να λειτουργήσουν ως ζωτική αφετηρία για έναν ειλικρινή διάλογο.

«Πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε ότι οι ιεροί χώροι συνδέονται στενά με τη θρησκευτική μας ταυτότητα και ευσέβεια. Δυστυχώς, έχουμε βιώσει την μετατροπή τέτοιων πολύτιμων τόπων σε όπλα ή τη χρήση τους ως στόχων για τη διάδοση εθνοτικής και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να αγωνιστούμε για την προώθηση της αλληλεγγύης, της ανοχής και της συνεργασίας, οικοδομώντας γέφυρες, ανοιχτοσύνη και εμπιστοσύνη. Μαζί με την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση συνειδήσεων, καλούμαστε να αναλάβουμε συγκεκριμένες κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις. Απαιτείται μια ισχυρότερη κινητοποίηση σε επίπεδο δράσης από όλους μας» ανέφερε.

Υπό το πρίσμα αυτό κάλεσε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ να υποστηρίξουν το Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ για την προστασία των θρησκευτικών τόπων.

«Θα θέλαμε επίσης να ενθαρρύνουμε τη σύνταξη προτάσεων πολιτικής που θα τονίζουν την αλληλεξάρτηση μεταξύ της προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και της ενίσχυσης της αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού, και της διαθρησκευτικής προσέγγισης. Όλα αυτά μειώνουν την πιθανότητα μιας επικίνδυνης σύγκρουσης πολιτισμών και εξαλείφουν την αδικαιολόγητη καχυποψία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτιστικών καταβολών, συμβάλλοντας έτσι στην πορεία προς μία ειρήνη, θεμελιωμένη στη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη» σημείωσε.

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχει χρώμα, φύλο, ηλικία, εθνότητα ή θρησκεία. Ο κάθε άνθρωπος έχει την ίδια αξία και επομένως ο σεβασμός και η ίση μεταχείριση προς κάθε άνθρωπο πρέπει να παρέχεται κάθε στιγμή και σε κάθε μέρος»,

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αφορμή το κίνημα Black Lives Matter στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί το ανθρώπινο πρόσωπο, το οποίο έχει απόλυτη αξία, να αντικειμενοποιείται και να μετατρέπεται σε ανταλλάξιμο προϊόν.

«Θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στις δομικές ανισότητες, σε οποιαδήποτε μορφή και έκφραση ρατσισμού, εθνοκεντρισμού, φυλετισμού, διάκρισης σύμφωνα με κάστες και τάξεις. Οι πολιτικοί οφείλουν να γνωρίζουν ότι καλούμε σε μηδενική ανοχή απέναντι στην αδικία και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή και πρακτική διακρίσεων» τόνισε.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο κ.κ. Βαροθολομαίος έκανε αναφορά στις Γραφές, λέγοντας: «Είτε πάσχει εν μέλος, συμπάσχει πάντα τα μέλη, είτε δοξάζεται εν μέλος, συγχαίρει πάντα τα μέλη» (Α Κορ. ιβ´, 26).

Έχουμε γίνει μάρτυρες, όπως είπε για άλλη μια φορά, του γεγονότος ότι πολλοί μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο Θάλασσα και υφίστανται πολλές δοκιμασίες.

«Τέτοιες καθημερινές σκηνές συνιστούν πρόσκληση για αληθινή αλληλεγγύη. Ο δημόσιος λόγος πρέπει να μεταφράζεται σε δημόσιες πράξεις, σύμφωνα με την Ευαγγελική παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Κεντρική αρχή της ορθόδοξης θεολογίας είναι η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η οποία θεμελιώνεται στην κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού δημιουργία του ανθρώπου (Γέν. α´, 26)» δήλωσε.

Η 7η ετήσια διαθρησκειακής συνάντησης «G20 Interfaith Forum» φιλοξενείται φέτος φιλοξενείται από τη Σαουδική Αραβία και λόγω της πανδημίας πραγματοποιείται διαδικτυακά.

.cnn.gr

Author: Radionorth1

Share This Post On
468 ad
Share This