Ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών από τη Δευτέρα

27 Ιανουαρίου 2022

Ξεκινάει τη Δευτέρα το πρόγραμμα διάθεσης των αντιικών χαπιών κατά της Covid, που θα γίνεται με παράδοση κατ’ οίκον, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

«Άνθρωποι με θετικό rapid test ή PCR μπορούν να κάνουν αίτηση, ο ΕΟΔΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και τα φάρμακα θα μεταφέρονται στο σπίτι του ασθενούς», ενημέρωσε η κ. Γκάγκα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, με τα ενεργά κρούσματα να είναι περίπου 150.000.

Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει μεν μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά οι νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα, περίπου 5.000.

Μίλησε και για ήπια αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνομένων, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος στους θανάτους είναι 96 νεκροί κάθε μέρα.

Προβλέπεται αποκλιμάκωση και των «σκληρών δεικτών τις προσεχείς 3 – 4 εβδομάδες», είπε η. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα κυμανθεί ανάμεσα στους 550 με 600.

Επανέλαβε ακόμα την ανάγκη να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση εφόσον έχουν περάσει τρεις μήνες μετά τη δεύτερη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων οδήγησε στην απόφαση άρσης των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Πλεύρης. «Οι σκληροί δείκτες ακολουθούν. Αυτοί που χάνονται τώρα, είναι άνθρωποι που έχουν νοσήσει πριν τα Χριστούγεννα διευκρίνισε η κα Παπαευαγγέλου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει πια κυριαρχήσει στην Ελλάδα, καθώς πάνω από 8/10 νοσεί με την συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Αποκάλυψε πως έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, χωρίς ωστόσο να απαντά -τόσο η ίδια, όσο και η Μίνα Γκάγκα- για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με την Όμικρον.

Μπορεί να είναι πέντε φορές λθιγότερο επικίνδυνη από την Delta αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνη πρόσθεσε επίσης ο κ. Μαγιορκίνης

Author: Radionorth1

Share This Post On
468 ad
Share This