Νέα μέτρα από αύριο- Τι αλλάζει και ποιες περιοχές επηρεάζονται

23 Οκτωβρίου 2020

Δύο νέα μέτρα για ανάσχεση στην έξαρση της πανδημίας ανακοίνωσε με διάγγελμά του χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τις 06:00 του Σαββάτου και μέχρι νεωτέρα γίνεται υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους και απαγορεύεται η μεταμεσονύχτια κυκλοφορία στις περιοχές όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων της πανδημίας, στις πορτοκαλί και τις κόκκινες δηλαδή περιοχές του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας. Πρόκειται για συνολικά 26 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας.

Με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.

Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα.

Επίπεδο 4: Καστοριά, Κοζάνη.

Παράλληλα, από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς εντάσσεται στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου), ενώ στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) εντάσσονται πλέον οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών. Όσον αφορά τα Γιάννενα παραμένουν προς το παρόν στο επίπεδο 3, ωστόσο η κατάστασή θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης παραμένει στο επίπεδο 4.

Συγκεκριμένα για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ισχύουν μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ενώ από τις 24 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:30 πμ μέχρι τις 5:00 το πρωί.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

– Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

– Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

– Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

– Κινηματογραφικές προβολές

– Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

– Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

– Μουσικές σκηνές

– Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

– Παιδότοποι

– Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

– Γυμναστήρια

– Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

– Λιανεμπόριο

– Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

– Συνέδρια / Εκθέσεις

– Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

«Στις στιγμές της ανεμελιάς γινόμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό»

«Το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τους πολίτες. «Επηρεάζει, πλέον, όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα όμως τους νέους. Και διαπερνά περιφέρειες, πόλεις, ακόμη και συνοικίες. Με όχημα, δυστυχώς, την ίδια την κοινωνική ζωή: Τις καθημερινές επαφές μεταξύ μας και τις απλές συνήθειες του ελεύθερου χρόνου και της διασκέδασης.

Προσέξτε: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στις στιγμές της ανεμελιάς γινόμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό. Αντίθετα, στα σχολεία, όπου τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα, οι κίνδυνοι αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μικρότεροι.

Θέλω, λοιπόν, να είμαι σαφής: Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό «lockdown», απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά.

Στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας. Αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, τους ρυθμούς της ζωής μας αλλά με βάση τους κανόνες που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Κάνοντας μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε το μεγάλο αγαθό της υγείας». τόνισε ανάμεσα σε άλλα.

Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 882 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 826 ήταν εγχώρια και τα 56 εισαγόμενα. Η Π.Ε. Αττικής κατέγραψε και πάλι τα περισσότερα, φτάνοντας τα 290, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 188 νέες μολύνσεις.

Στις Σέρρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων εκτοξεύθηκε χθες στα 65 και στη Λάρισα στα 40. Τα Ιωάννινα εξακολουθούν να είναι ψηλά με 23 κρούσματα, ενώ η Λέσβος δείχνει και πάλι αυξητική τάση, καθώς χθες είχε 17. Διψήφιος αριθμός καταγράφηκε επίσης σε Καστοριά (15), ενώ Ηράκλειο, Κοζάνη και Ροδόπη είχαν από 10. Σε Αχαΐα, Τρίκαλα και Μεσσηνία εντοπίστηκαν εννέα νέα κρούσματα, από επτά σε Μαγνησία, Βοιωτία και από πέντε σε Καβάλα, Ημαθία, Πέλλα και Φθιώτιδα. Κιλκίς, Πιερία, Ρέθυμνο, Ξάνθη, Χαλκιδική και Χανιά είχαν από τέσσερα και Αργολίδα, Αρκαδία, Έβρος, Νάξος από τρία. Από δύο νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε Αιτωλοακαρνανία, Δράμα, Εύβοια, Ηλεία, Κέρκυρα και από ένα σε Άνδρο, Θήρα, Καρδίτσα, Κέα – Κύθνο, Κορινθία, Σποράδες, Φλώρινα και Φωκίδα. Επιπλέον, 43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει στα 28.216.

Αυξημένος, όμως, ήταν χθες και ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με 90 άτομα να νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη, που δείχνει ότι πέφτει σημαντικά και ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων. Ωστόσο, 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, είχαμε αριθμό-ρεκόρ και στους θανάτους, με 15 ακόμα απώλειες συνανθρώπων μας. Ο συνολικός αριθμός των θανόντων στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται πλέον σε 549.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This