Μητσοτάκης προς Τουρκία μετά τη συνάντηση με Πούτιν: Η Ελλάδα θα υπερασπίζεται την κυριαρχία της

8 Δεκεμβρίου 2021

«Η Ελλάδα θα υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» διεμήνυσε στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Το πλαίσιο που έχουμε προσδιορίσει με την Τουρκία είναι πολύ σαφές: οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο ήμουν σαφής. Επισήμανα ότι δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική, διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία, αλλά δυστυχώς προβαίνει και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πολλές φόρες ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι ανοιχτή στο διάλογο, πάντα στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και του δίκαιου της θάλασσας που στήριζε πάντα η Ρωσία ως το ουσιαστικό πλαίσιο που πρέπει να λύνονται οι διμερείς διαφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την εκτίμησή του στη συνεχή εποικοδομητική στάση της Ρωσίας στην Κύπρο, και επανέλαβε τη θέση του για  μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κρατική οντότητα κυριαρχία και ιθαγένεια… «Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Για τα Βαρώσια προειδοποίησε πως αν η Τουρκία προχωρήσει στις εξαγγελίες της για εποικισμό της περίκλειστης πόλης θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας ΕΕ – Ρωσίας με μια λειτουργική σχέση που συμφέρει όλες τις πλευρές. «Η αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχία. Μια σύγκρουση δε θα έχει νικητή θα έχει μονό χαμένους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη έκανε λόγο για ανάγκη διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

 

Author: Radionorth3

Share This Post On
468 ad
Share This