Κρεοπώλες Θεσσαλονίκης: Παραγγελίες για το αρνάκι του Πάσχα μέχρι Κυριακή

19 Απριλίου 2021

Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η προπασχαλινή περίοδος για τους κρεοπώλες της Θεσσαλονίκης, καθώς μια σειρά από δεδομένα έχουν δημιουργήσει προβληματισμό και ελλοχεύει ο κίνδυνος την τελευταία στιγμή να μην μπορέσουν καν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι και οι τελευταίοι.

Η αναβλητικότητα στις οριστικές αποφάσεις για τις μετακινήσεις του Πάσχα έχει προκαλέσει στασιμότητα στην αγορά του αρνιού και του κατσικιού, παρότι από σήμερα άρχισαν δειλά δειλά οι πρώτες παραγγελίες για το Πάσχα.

Σύσταση των κρεοπωλών είναι οι καταναλωτές να κάνουν εγκαίρως τις παραγγελίες τους και μάλιστα, όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης, το αργότερο μέχρι το Σάββατο ή την Κυριακή του Λαζάρου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία διότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι δύσκολες οι σφαγές για τα παραδοσιακά κρεοπωλεία.

Ό,τι προλάβουμε μέχρι την Κυριακή

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν «εξαιρετικά υποτονική» στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη. «Σήμερα είχαμε από το πρωί τις πρώτες λίγες παραγγελίες και περιμένουμε ουσιαστικά να αρχίσει η αύξηση της κίνησης την Τετάρτη και την Πέμπτη. Συνεπώς η σημερινή εικόνα είναι μέτρια. Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει πού θα κάνει Πάσχα για να μπορέσει να κανονίσει και τις παραγγελίες του. Ωστόσο, εάν κάποιοι το αφήσουν για την τελευταία στιγμή είναι βέβαιο πως στο παραδοσιακό κρεοπωλείο δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί όπως θέλει, καθώς θα είναι περιορισμένες οι ποσότητες, λόγω περιορισμένων προμηθειών. Κανένας δεν ρισκάρει να του μείνει κρέας. Φέτος έχουμε σημαντική μείωση στην παραγωγή. Τα παραδοσιακά κρεοπωλεία συνεπώς θα δουλέψουμε με τους πελάτες μας και αναλόγως της ζήτησης θα προσαρμόσουμε και τις παραγγελίες μας. Παραπάνω παραγγελίες από τη ζήτηση δεν μπορούμε να κάνουμε, διότι η τιμή είναι ανεβασμένη κι αν μας μείνουν δυο τρία αρνιά απούλητα θα μπούμε μέσα. Για να αποφύγουμε το συνωστισμό και τις παρεξηγήσεις ο κόσμος πρέπει να κάνει τις παραγγελίες του μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου ή έστω την Κυριακή των Βαΐων, για να μπορέσουμε να τους καλύψουμε στις ποσότητες που θα θελήσουν», τόνισε ο κ. Κεσίδης.

Περιορισμένες ποσότητες στα εγχώρια

Η μείωση της παραγωγής στα αμνοερίφια είναι σημαντική φέτος. Τουλάχιστον για τα ντόπια κρέατα. Οι εξαγωγές ήταν πολλές το προηγούμενο διάστημα, καθώς το Πάσχα των Καθολικών άνοιξε μια πολύ καλή αγορά για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και εμπόρους. Μάλιστα φέτος υπάρχει και η ιδιαιτερότητα του ανοίγματος μιας ακόμη αγοράς για το ελληνικό κρέας, της Κροατίας, που αύξησε τις εξαγωγές κατά περίπου 15% (έφυγαν εκεί περίπου 5.000 ζώα).

Επίσης το περσινό καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο τα μαντριά έπληξε ο μελιταίος πυρετός, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό μεταξύ 20% και 25% των κοπαδιών να χαθεί. Όπως εξηγεί ο κ. Κεσίδης, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και την απώλεια μεγάλου αριθμού από προβατίνες, οι οποίες είναι αναγκαίες για τον πολλαπλασιασμό των κοπαδιών. Έτσι, πολλοί κτηνοτρόφοι, που πρέπει να ανακτήσουν το ζωικό κεφάλαιο που έχασαν αποφεύγουν φέτος να σφάξουν προβατίνες, ενώ αποτρεπτικό παράγοντα αποτελεί και η τιμή που παίρνουν από το πρόβειο γάλα, η οποία τους βγάζει περισσότερο κέρδος από το κρέας…

Αύξηση στις τιμές

Σε ό,τι αφορά στην τιμή, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κεσίδης, προς το παρόν παραμένει ερώτημα σε ποιο επίπεδο θα κυμανθεί συγκριτικά με πέρσι. Είναι αναμενόμενο ωστόσο ότι θα υπάρξει μια σχετική αύξηση, καθώς οι περιορισμένες ποσότητες οδηγούν σε αύξηση της τιμής. Το ύψος αυτής της αύξησης αναμένεται να το δούμε προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, αλλά παράγοντες της αγοράς λένε ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 20% πάνω σε σχέση με πέρσι.

Απρόοπτα

Οι κρεοπώλες βάζουν κι ακόμη μια παράμετρο προβληματισμού, που έχει να κάνει με τα σφαγεία. Εκεί οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν τις επόμενες μέρες να δουλέψουν σε διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες. Με την πανδημία του κορωνοϊού να είναι σε εξέλιξη, ο φόβος να κλείσει μέσα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ένα από τα μεγάλα σφαγεία είναι ορατός. Άλλωστε έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά…

Έλεγχοι παντού

Στο μεταξύ ήδη από τις 17 Απριλίου άρχισαν οι εντατικοί έλεγχοι στις κεντρικές αγορές των μεγάλων πόλεων, μεταξύ των οποίων και η Κρεαταγορά Θεσσαλονίκης και θα είναι συνεχείς μέχρι τις 4 Μαΐου.

Οι έλεγχοι είναι αγορανομικοί, υγειονομικοί, φορολογικοί και επισήμανσης σε σφάγια, αμνοερίφια και αβγά.

Ήδη τα μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από στελέχη του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ Δήμητρα, των διευθύνσεων Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ κτλ. διενεργούν εκτεταμένους ελέγχους, καθώς με την έλλειψη των εγχώριων αμνοεριφίων πρέπει να προφυλάξουν τους καταναλωτές από παράνομες ελληνοποιήσεις.

Οι κύριες εισαγωγές θα γίνουν από Ρουμανία και Βουλγαρία.

Πηγή: voria.gr

Author: Radionorth3

Share This Post On
468 ad
Share This