Κοντοζαμάνης: Σε εξέλιξη σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ και χτίσιμο χαρτοφυλακίου εμβολίων

18 Σεπτεμβρίου 2020

Λόγω της αύξησης των εισαγωγών με covid -19 που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες προστέθηκαν 10 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και 4 στο ΝΙΜΤΣ και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν προστεθεί επιπλέον 24 κλίνες ΜΕΘ στο «Ασκληπιείο», στο «Αττικόν» και σε άλλα νοσοκομεία.

Επίσης, όπως είπε ο υφυπουργός, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο δημιουργίας και επέκτασης 236 νέων κλινών ΜΕΘ και παράλληλα αύξησης των διαθέσιμων κλινών απλής νοσηλείας με κορωνοϊό και «ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι σε επίπεδο επικράτειας λειτουργούν σήμερα 931 κλίνες ΜΕΘ , εκ των οποίων 778 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 32 στα στρατιωτικά και οι υπόλοιπες σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Από το σύνολο των κλινών (931) οι 603 είναι κατειλημμένες και 328 κενές. Επίσης οι 692 διατίθενται για ασθενείς με άλλα νοσήματα εκτός covid-19, ενώ οι 239 διατίθεται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με covid-19, εκ των οποίων κατειλημμένες είναι 91 και οι υπόλοιπες 148 είναι κενές.

Σε ό,τι αφορά την Αττική από το σύνολο των 337 κλινών ΜΕΘ έχουν διατεθεί 248 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα εκτός κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 209 είναι κατειλημμένες και οι 39 κενές και υπάρχουν 89 κλίνες κορωνοϊού εκ των οποίων οι 59 είναι κατειλημμένες και οι 30 κενές.

«Από την πρώτη στιγμή εκπονήσαμε σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας με το σύνολο των δομών τους ΕΣΥ. Δεν αντιμετώπισαν την πανδημία μόνο τα νοσοκομεία αναφοράς. Την πρώτη περίοδο είχαν δεσμευτεί περισσότερες από 2000 κλίνες για απλές νοσηλείες covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας. Κάποια στιγμή αυτός ο αριθμός έφτασε τις 2500 κλίνες. Κάτι ανάλογο γίνεται και τώρα. Εφόσον πιέζεται το σύστημα θα πρέπει τα νοσοκομεία αναφοράς να έχουν βοήθεια και από άλλα νοσοκομεία. Θα υπάρξει οποιαδήποτε αυξομείωση σε κλίνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης

Στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας συμμετέχει και η ΠΦΥ όπου όπως εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης, θα γίνεται διαγνωστικός έλεγχος και διαλογή περαστικών, προκειμένου να μην συνωστίζεται ο κόσμος στα νοσοκομεία. «Εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνει κάποιος στα νοσοκομεία και αυτό πρέπει να το τηρήσουμε. Δεν έχει αλλάξει κάτι από την πρώτη φάση», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρτοφυλάκιο εμβολίων

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στην συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων που στόχο έχει «να χτίσουμε ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων. Το εμβόλιο δεν θα είναι ένα. Δεν είναι μία συμφωνία που έγινε για το εμβόλιο της Οξφόρδης και τελειώσαμε. Το εμβόλιο δεν θα παραχθεί σε διάστημα ενός, δύο μηνών υπάρχουν εμβόλια που θα παραχθούν εντός 2021, ακόμα και του 2022».

Είπε ότι αυτή τι στιγμή η ΕΕ έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις συζητήσεις για 7 εμβόλια, συν δύο ακόμα που έρχονται και υπάρχουν και άλλα ακόμη στη συνέχεια.

«Αυτά είναι που θα μας διασφαλίσουν σε βάθος χρόνου τις ποσότητες, διότι δεν θα τελειώσουμε αμέσως με τον εμβολιασμό. Θα χρειαστούμε σίγουρα περισσότερα εμβόλια. Τα εμβόλια θα έρχονται σταδιακά, καθώς και η διαδικασία παραγωγής τους είναι αρκετά πολύπλοκη και σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν οι απαραίτητες ποσότητες προκειμένου να καλυφθεί ο πληθυσμός που έχει ανάγκη να κάνει εμβόλιο», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Author: Radionorth1

Share This Post On
468 ad
Share This