Θεσσαλονίκη: Η εστίαση λέει «όχι» σε άνοιγμα εντός Φεβρουαρίου

19 Ιανουαρίου 2021

Αντίθετοι στο άνοιγμα της εστίασης εντός Φεβρουαρίου, με τους φημολογούμενους περιορισμούς (αποκλειστική λειτουργία εξωτερικών χωρών με θερμαντικά σώματα, μικρός αριθμός πελατών, κρατήσεις κλπ) είναι οι άνθρωποι του χώρου τονίζοντας μάλιστα πως ακόμη μια φορά «γίνεται συζήτηση για αυτούς, χωρίς αυτούς».

Όπως αποκαλύπτει μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης σε ερώτηση που έθεσε η Ένωση, μέσω ηλεκτρονικού μέσου επικοινωνίας, το προηγούμενο Σάββατο, σε επιχειρηματίες της εστίασης, το 88% των συμμετεχόντων δήλωσε αντίθετο στο άνοιγμα της εστίασης το Φεβρουάριο υπό τους όρους που συζητούνται.

«Δεν έχει γίνει η παραμικρή συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων του κλάδου μας και των συναρμόδιων υπουργών. Όλα αυτά που ακούγονται είναι απόψεις ανθρώπων που δεν γνωρίζουν την εστίαση. Για να λειτουργήσει ένα κατάστημα εστίασης θέλει μίνιμουμ τέσσερις εργαζόμενους. Αν έξω έχει πέντε – δέκα πελάτες πως θα μπορέσει ο επιχειρηματίας να αντεπεξέλθει; Πώς θα καθίσει στα μέσα Φεβρουαρίου ο πελάτης να φάει έξω; Πολύ πιθανόν να φύγει με πνευμονία, ακόμη και αν υπάρχουν θερμαντικά σώματα. Επιπρόσθετα για να ανοίξει μια επιχείρηση εστίασης το λιγότερο χρειάζεται 3.000 ευρώ, δεν μπορούμε να συσσωρεύσουμε άλλα χρέη» αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως η λύση ακορντεόν στην εστίαση δεν μπορεί να λειτουργήσει. «Το τελευταίο που θελουμε είναι να ανοίξουμε για μια – δυο εβδομάδες και να ξανακλείσουμε. Έχουμε πετάξει τρόφιμα με τα lockdowns, τώρα κοντεύουν να λήξουν και τα κιβώτια με τις μπίρες» λέει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης.

Αυτό που ζητούν οι άνθρωποι της εστίασης είναι να ανοίξουν με ασφάλεια και να έχουν συνέχεια καθώς ο κλάδος τους απασχολεί περί τα 350.000 άτομα πανελλαδικά, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης περίπου 30.000.

Την ίδια ώρα, έντονη πίεση δέχονται όλα τα επαγγέλματα που είναι γύρω από την εστίαση. Είναι ενδεικτικό όπως προκύπτει από στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), πως το 2020 έκλεισε με συρρίκνωση των πωλήσεων στο κανάλι χονδρικής κατά 52%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης (bars, cafe bars, εστιατόρια κ.ά.) εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών.

Σημειώνεται πως συνολικά οι εργαζόμενοι στα επαγγέλματα (μαζί με όσους εργάζονται στην εστίαση) που απασχολούνται γύρω από τον κλάδο είναι περί το 1 εκατ. άτομα.

Πηγή: voria.gr

Author: Radionorth3

Share This Post On
468 ad
Share This