Η Αμερική σε κρίση μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο

7 Ιανουαρίου 2021

Γεγονότα χωρίς προηγούμενο, που περιγράφονταν με την λέξη «χάος», «έζησαν» χθες οι ΗΠΑ, με αρκετούς αναλυτές να δηλώνουν ότι η 6η Ιανουαρίου 2021 θα γραφτεί στις μαύρες σελίδες της Αμερικανικής ιστορίας. Χάος και φόβος ήταν αυτά που κυριάρχησαν στην Αμερικανική πρωτεύουσα, μετά την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, την ώρα που συνεδρίαζε το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων προκειμένου να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Μετά το αρχικό σόκ, αμέσως σήμανε συναγερμός και άνδρες τις αμερικανικής αστυνομίας παρενέβησαν και απομάκρυναν τους διαδηλωτές από το Καπιτώλιο, ενώ η δήμαρχος της Ουάσιγκτον επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Η Αμερική περνάει μία πρωτόγνωρη κρίση», ήταν το συμπέρασμα από τις βίαιες σκηνές που μεταδίδονταν λεπτό προς λεπτό από την Αμερικανική πρωτεύουσα. «Εμφυλιακό κλίμα», ήταν τα σχόλια των διεθνών αναλυτών.

O Adam Kinzinger, ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Ιλινόις το έθεσε ωμά: «Αυτό είναι απόπειρα πραξικοπήματος», εκτίμηση που υιοθέτησε η πλειοψηφία του αμερικανικού Τύπου «φωτογραφίζοντας» τον απερχόμενο πρόεδρο.

«Μετά σπό τέσσερα χρόνια στο θώκο του, ο Τραμπ ποδοπάτησε τις πολιτικές νόρμες, επιτέθηκε στους δημοκρατικούς θεσμούς, επιχείρησε να απαξιώσει κυβερνητικές υπηρεσίες, προώθησε αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας και παραπέμφθηκε από την Βουλή», σημείωσε στη δική του ανάλυση στην εφημερίδα Wasgington Post, o Ντέιβιντ Νακαμούρα.

Αφότου ηττήθηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου οι επικριτές του Τραμπ προειδοποιούσαν για την προσπάθειά του να αμφισβτήσει το αποτέλεσμα φέρνοντας ένα νέο επίπεδο κινδύνου: «την πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος στην αμερικανική ιστορία με στόχο την παράνομη διατήρηση της εξουσίας», συμπλήρωσε. «Μετά από 1448 μέρες μαχών χαρακωμάτων με φίλους και αντιπάλους, 1448 μέρες εκρήξεων στο Twitter και σοκαριστικής διακυβέρνησης, 1448 ημερών απόλυτης κυριαρχίας στην εθνική συζήτηση και την αναδιάταξη της πραγματικότητας για να ταιριάζει στις δικές του ανάγκες, ο πρόεδρος Τραμπ έφτασε μπροστά στη στιγμή της αλήθειας. Και το μόνο που του απέμεινε είναι να φωνάζει», έγραψε σε ανάλυσή του στους New York Times, o αρθρογράφος Πίτερ Μπέικερ.

Ακόμα και το δίκτυο που πρόσκειται στον Ντ. Τράμπ, το Fox News καυτηρίαζε τις βίαιες σκηνές στο κτίριο του Καπιτωλίου και προέβαλε τις δηλώσεις αποδοκιμασίας εκ μέρους του Ρεπουμπλικανού ηγέτη της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ ότι «οι ισχυρισμοί Τραμπ για τις εκλογές περιλαμβάνουν σαρωτικές θεωρίες συνωμοσίας». Από την πλευρά της. η συντηρητική Wall Street Journal σημείωσε πως τα επεισόδια αποδεικνύουν τον διχασμό στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Μετά τα βίαια γεγονότα το Κογκρέσο ανέστειλε τη συνεδρίασή του, ενώ σε εικόνες που μεταδόθηκαν εμφανίστηκαν άνδρες των αρχών να έχουν τραβήξει όπλα και να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους εισβολείς διαδηλωτές. Πληροφορίες του NBC, ανέφερεαν ότι γυναίκα που τραυματίστηκε από πυροβολισμό μέσα στο Καπιτώλιο έχασε τη ζωή της, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια, προκαλώντας παγκόσμιο σόκ.

Χρειάστηκαν τουλάχιστον 4 ώρες προκειμένου να καταφέρουν οι αρχές να εκκενώσουν το κτίριο από τους εισβολείς. «Ξέρω ότι οι εκλογές έχουν κλαπεί, αλλά τώρα πρέπει να πάτε στα σπίτια σας», έγραψε στο twitter ο Τραμπ, μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, σε μία προσπάθειά του να κατευνάσει τους οπαδούς του, ρίχνοντας παράλληλα λάδι στη φωτιά. Λίγο νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει τον Τραμπ να βάλει τέλος στο χάος.

Την ίδια ώρα από χθες οι Δημοκρατικοί ζητούν από τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς την άμεση καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία της χώρας από τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, ζητώντας του να κάνει χρήση της 25ης τροποποίησης του Συντάγματος. Η 25η τροποποίηση του Συντάγματος συντάχθηκε πριν από 50 χρόνια και προβλέπει το ενδεχόμενο της συμπεριφοράς ενός προέδρου να είναι τόσο ασταθής που θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει κάποιος συνταγματικός μηχανισμός για την απομάκρυνσή του αμέσως από το αξίωμα.

Author: Radionorth1

Share This Post On
468 ad
Share This