Η ΑΑΔΕ θα σκανάρει την αγορά σε… απευθείας μετάδοση

12 Ιουλίου 2022

Σε χρόνο ρεκόρ πλέον οι φορολογικές αρχές θα «σκανάρουν» την αγορά με το νέο καθεστώς «εξπρές ενημέρωσης» της ΑΑΔΕ.

Η εφορία θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή όχι μόνο πόσα τιμολόγια, αλλά και από ποιους επαγγελματίες και επιχειρήσεις διακινούνται και ποια είναι η αξία τους. Το νέο καθεστώς «εξπρές ενημέρωσης» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται με κοινή απόφαση (υπ’ αριθμ. Α1090/9.7.2022) του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, στην οποία μάλιστα υπογραμμίζεται ότι τα «δεδομένα διαβιβάζονται αυτόματα από τον ΦΗΜ σε ένα (1) λεπτό έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες».

Ειδικότερα, εντός 24 ωρών θα πρέπει να διαβιβάζονται στο myDATA τα δεδομένα από την έκδοση του πιστοποιητικού, ενώ εντός λεπτού διαβιβάζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση απώλειας διασύνδεσης με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, η οποία αποδεικνύεται από την υπόχρεη οντότητα με κάθε πρόσφορο μέσο, τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων διαβιβάζονται αμελλητί με την αποκατάσταση της διασύνδεσης, με την ένδειξη «Απώλεια Διασύνδεσης». Η υπόχρεη οντότητα οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εκ νέου απώλειας της διασύνδεσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα διαβιβάζονται το αργότερο εντός 2 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία διαβίβασής τους, είτε από το κανάλι διαβίβασης που εκδόθηκαν ή διαβιβάστηκαν αρχικά ανεπιτυχώς, είτε από τα προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ λογιστικό, ERP), είτε από την ειδική φόρμα καταχώρισης εφόσον τηρούνται τα όρια χρήσης της.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση την εν λόγω απόφαση τροποποιούνται και ορισμένοι χρόνοι διαβίβασης σύνοψης των παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA και προβλέπονται τα εξής:

1) Για χονδρικές συναλλαγές τα δεδομένα των τιμολογίων διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο τόσο από τους παρόχους όσο και από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ «timologio», ενώ:

  • μέχρι την επόμενη μέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών διαβιβάζονται τα παραστατικά τα οποία εκδίδονται μέσω εμπορικών/λογιστικών προγραμμάτων ERP
  • μέχρι την επόμενη μέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών διαβιβάζονται τα δεδομένα των εσόδων όταν χρησιμοποιείται η ειδική φόρμας καταχώρισης, με έναρξη όμως εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2023. Για το έτος 2022 ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 20ή ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

2) Όσον αφορά τα λογιστικά έσοδα, ο χρόνος παραμένει ίδιος. Ειδικά στην περίπτωση διαβίβασης εσόδων που δεν αφορούν έκδοση φορολογικού στοιχείου αλλά διενεργούμενη λογιστική εγγραφή, τα δεδομένα διαβιβάζονται μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία που αφορά το έσοδο.

3) Τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων που αφορούν έσοδα από λιανικές συναλλαγές διαβιβάζονται στον χρόνο που ορίζεται και για τις χονδρικές συναλλαγές, ενώ:

  • για τις οντότητες που έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών (ΦΗΜ) με την ΑΑΔΕ, τα δεδομένα διαβιβάζονται αυτόματα από τον ΦΗΜ σε 1 λεπτό έως 24 ώρες, με βάση την παραμετροποίηση που ορίζει στα συστήματά της η ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση των οντοτήτων
  • οι οντότητες που δεν έχουν υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ και εκδίδουν στοιχεία λιανικής μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ERP) τα οποία είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα μέχρι την επόμενη μέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών.

naftemporiki.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This