ΗΠΑ: «Πέρασε» η τροπολογία για το «μπλόκο» στην πώληση F-16 στην Τουρκία

13 Ιουλίου 2022

«Πέρασε» μια από τις δύο τροπολογίες για την απαγόρευση αναβάθμισης ή πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ.

Το επόμενο κοινοβουλευτικό στάδιο ειναι η υπερψήφισή της από την ολομέλεια της Βουλής, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει έως το τέλος Ιουλίου.

Βάσει της τροπολογίας, απαγορεύεται η πώληση νέων F16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία.

Ωστόσο, η τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται, υπό τον όρο ότι θα πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η πώληση αυτή είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και ότι θα δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου πιστοποίηση ότι:

Αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν από τους βουλευτές Κρις Πάππας και Φρανκ Παλόν.

kathimerini.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This