ΗΠΑ: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Johnson&Johnson

24 Φεβρουαρίου 2021

Έκθεση της Αμερικανικής Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων -του γνωστού FDA–  που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson διαπιστώνει ότι το σκεύασμα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και κατά την μεγάλη κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε απέτρεψε εντελώς τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Η έκθεση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση -ίσως εντός αυτού του Σαββατοκύριακο- του τρίτου εμβολίου που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ, που ήδη καταγράφουν περισσότερους από 500.000 θανάτους από κορονοϊό.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, το εμβόλιο Johnson & Johnson ήταν περισσότερο από 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, ακόμη και απέναντι στις νέες παραλλαγές της, ποσοστό που πέφτει στο 66%, όταν στο δείγμα συμπεριελήφθησαν μέτριες περιπτώσεις.

Οι επιστήμονες του FDA διαπίστωσαν ότι τα «γνωστά οφέλη» του εμβολίου περιλάμβαναν τη μείωση του κινδύνου συμπτωματικών και σοβαρών περιπτώσεων του covid-19 τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού «ήταν εξίσου υψηλή σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία».

«Γνωρίζουμε ότι αυτό το εμβόλιο αποτρέπει το 85% τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου. … Ήταν 100 τοις εκατό αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας και των θανάτων, και αυτό είναι το πιό σημαντικό », δήλωσε η Nancy M. Bennett, καθηγήτρια ιατρικής και επιστήμης της δημόσιας υγείας στη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Το εμβόλιο ήταν λιγότερο αποτελεσματικό σε μια υποομάδα ενήλικων ηλικίας άνω των 60 ετών που είχαν επίσης παράγοντες κινδύνου για σοβαρή ασθένεια, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές σημείωσαν ότι δεν υπήρχαν θάνατοι ή περιπτώσεις που απαιτούσαν ιατρική παρέμβαση ένα μήνα μετά τη λήψη του εμβολίου. Συνολικά, υπήρχαν επτά θάνατοι στη δοκιμή, όλοι στην ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Μια εξωτερική επιτροπή επιστημονικών εμπειρογνωμόνων έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί την Παρασκευή για να συστήσει εάν το FDA θα πρέπει να εγκρίνει το εμβόλιο. Εάν οι συζητήσεις ακολουθήσουν την πορεία των δύο προηγούμενων εγκεκριμένων εμβολίων κορονοϊού – από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna – θα μπορούσε να δοθεί το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του εμβολίου αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: washingtonpost

Author: Radionorth3

Share This Post On
468 ad
Share This