Ζήνων Τζιάρρας (Κύπριος διεθνολόγος): «Η επιστροφή Βαρωσίων και Μόρφου στην Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, δεν είναι πλέον δεδομένη.»

14 Οκτωβρίου 2020

«Eπίσημα  όλα είναι μια χαρά και υπάρχει πλήρης συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου, αλλά εδώ στην Κύπρο, η αίσθηση του κόσμου είναι ότι υπάρχει ένα χάσμα».

Αυτό ανέφερε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Κύπριος διεθνολόγος κ. Ζήνων Τζιάρρας, στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος”, μεταφέροντας ένα κλίμα απογοήτευσης των Κυπρίων, με παράδειγμα την τελευταία Σύνοδο Κορυφής: «Κάποιοι είπαν ότι η Ελλάδα στήριξε την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την τελευταία στιγμή απλά για να φανεί ότι την στήριζε. Επί της ουσίας η ανάλυση είναι ότι η Ελλάδα είχε πρόθεση –τότε- να ξεκινήσει τις διερευνητικές, ενώ στην Κύπρο το Barbaros έκανε βόλτες».

Ο κ. Τζιάρρας επεσήμανε ότι «ενώ τα δύο μεγάλα θέματα, τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό, παραδοσιακά υπήρξαν συνδεδεμένα στην αντιμετώπιση και στη διαχείριση, τον τελευταίο καιρό έχουν διαμερισματοποιηθεί».

Σχετικά με την πολυπόθητη λύση του κυπριακού, με την οποία ασχολείται και το ερευνητικό κέντρο (Prio Cyprus Center), όπου εργάζεται ο κ. Τζιάρρας, επεσήμανε ότι πλέον το μοντέλο λύσης του κυπριακού αλλάζει και μεταμορφώνεται: «Πάμε από την έννοια της ομοσπονδίας, σε κάτι που θα προσομοιάζει σε μια συνομοσπονδία ή ακόμα και σε δύο κράτη. Πράγματα που μέχρι χθες ήταν δεδομένα, όπως για παράδειγμα η πόλη των Βαρωσίων αλλά ακόμη και Μόρφου, ότι θα επέστρεφαν αυτά στην κυπριακή δημοκρατία, στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, δεν είναι πλέον δεδομένα. Και όσο περνάει ο καιρός, τα δεδομένα χάνονται.»

Σχολιάζοντας τον δεύτερο γύρο των Τουρκοκυπριακών εκλογών εκτίμησε ότι θα είναι μια μάχη “στήθος με στήθος”. «Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αποχής που δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί στον επόμενο γύρο, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του Ακιντζί, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του Τατάρ και η κίνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα Βαρώσια έχει λειτουργήσει με πολωτικό τρόπο. Από τη μια έχει βοηθήσει τον Τατάρ, έχει συσπειρώσει τις εθνικιστικές δυνάμεις και από την άλλη έχει δημιουργήσει αντιδραστικές δυναμικές, που έχουν συσπειρωθεί γύρω από την Ακιντζί, οπότε είναι αμφίρροπη η κατάσταση και θα “παιχτεί” οριακά.»

 

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This