Ε.Στυλιανίδης: «Η Ελλάδα διαθέτει μόνο… τρία πραγματικά Υπουργεία»!

27 Σεπτεμβρίου 2019

Για… μισή Συνταγματική Αναθεώρηση με «μισές» συναινέσεις, αλλά και για την ανάγκη μιας ευρείας διοικητικής μεταρρύθμισης, που θα καταστήσει τον Δημόσιο Τομέα πιο αποτελεσματικό άμεσα, χωρίς εξάρτηση από μια μελλοντική αναθεώρηση της Συνταγματικής Κατοχύρωσης της Μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων, μίλησε σήμερα στο Radio North 98 και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Μωυσή, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

«Έχουμε για παράδειγμα συναίνεση στο θέμα της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, αλλά όχι στον τρόπο», σημείωσε. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή από τη βάση θα δημιουργούσε ένα δίπολο εξουσίας, γιατί δεν μπορείς να εκλέξεις Πρόεδρο από τη βάση χωρίς να του δώσεις αυξημένο ρυθμιστικό ρόλο. Η ΝΔ λέει, ότι μετά από την προσπάθεια για συναίνεση με 200 ή 180 βουλευτές, θα πρέπει να εκλέγεται από την απόλυτη πλειοψηφία των 151 και συνολικά το πολιτικό σύστημα θα είναι υπόλογο για ενδεχόμενη αποτυχία ανάδειξης ενός Προέδρου κοινής αποδοχής σε προγενέστερο στάδιο.»

Ερωτηθείς για το θέμα… ταμπού, της συνταγματικής κατοχύρωσης της Μονιμότητας των Δ.Υ. που ισχύει από το 1911, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε πως το μείζον είναι να προχωρήσει μια ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα πραγματικής αξιολόγησης με επιβράβευση και με κυρώσεις για τους Δ.Υ.

«Στην Ελλάδα από τα 18 Υπουργεία που διαθέτει η Ελλάδα, πραγματικά υπουργεία είναι μόνο… τρία», είπε. «Μιλώ για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Εξωτερικών και ενδεχομένως σε ένα ποσοστό το Υπουργείο Δικαιοσύνης.  Διότι εκεί υπάρχει ιεραρχία, ο προϊστάμενος αξιολογεί τον υφιστάμενο, ο βαθμοφόρος δίνει στον επόμενο βαθμό ανάθεση έργου με προκαθορισμένο budget και πρέπει στο τέλος της ημέρας να γίνει απολογισμός. Σε όλα τα άλλα υπουργεία, ο υπουργός θεωρητικά διοικεί, οι διευθυντές όμως ορίζονται από άλλο υπουργείο, δεν υπάρχει ιεραρχική σχέση όσον αφορά στην τοποθέτηση, εξέλιξη και ενδεχομένως την αμοιβή και όλο αυτό δεν συνδέεται καθόλου με το παραγόμενο αποτέλεσμα. Μια διοικητική μεταρρύθμιση, περισσότερο πρέπει να στραφεί σε έναν σύγχρονο τρόπο λειτουργίας. Και αυτό θα γίνει από αυτή την κυβέρνηση με την Ψηφιακή Ελλάδα. Αν υπάρχουν σύγχρονα χαρακτηριστικά, τώρα που όλες οι συμβάσεις είναι πλέον αορίστου χρόνου, όποιος παραβαίνει τους κανόνες θα έχει πρόβλημα.»

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This