Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες υπό προϋποθέσεις

22 Ιανουαρίου 2021

Με εισοδηματικά κριτήρια, έπειτα και από έλεγχο εσόδων που θα αποδεικνύει τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα ύψους 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς. Τους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών περιέγραψε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στους επικεφαλής των επιστημονικών φορέων, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η στήριξη όσων έχουν πραγματικά ανάγκη και έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και τη στόχευση του μέτρου στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα), θα θεσπιστούν κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Πιο συγκεκριμένα, θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020, ενώ ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει μείωση έως 20% κατά το συγκεκριμένο διάστημα, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των φορέων. Οπως αντιδράσεις προκαλεί και το γεγονός ότι τίθεται ως κριτήριο λήψης του επιδόματος το οικογενειακό εισόδημα, όταν σε όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων από την πανδημία, χρησιμοποιείται το ατομικό εισόδημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι περιορισμοί κρίνονται αναγκαίοι καθώς το ποσό που προτίθεται να διαθέσει η κυβέρνηση ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, το οποίο βέβαια θα εκταμιευθεί εξ ολοκλήρου από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας τ. ΕΤΑΑ. Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας να υπάρξει εκταμίευση και από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας τ. ΟΑΕΕ για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης και στους οικονομολόγους και στους γεωτεχνικούς. Τα κεφάλαια των συγκεκριμένων λογαριασμών, άλλωστε, προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων, και συγκεκριμένα 10 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τη χθεσινή συζήτηση του κ. Χατζηδάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των επιστημόνων, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους μη μισθωτούς επιστήμονες με χαμηλό εισόδημα, έως 10.000 ευρώ, καθώς και για τους νέους, με έναρξη επαγγέλματος τα δύο τελευταία έτη.

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Για να γίνει αυτή αποδεκτή θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα  myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της «Εργάνης» και της ΑΑΔΕ). Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει, θα αποσταλεί στη συνέχεια στον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης. Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

katimerini.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This