Επάρκεια φαρμάκων σε 10 ημέρες

5 Ιανουαρίου 2023

Την εκτίμηση ότι το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς σε αντιπυρετικά, φάρμακα, αντιβιώσεις, σιρόπια και αναπνευστικά και αποφρακτικά σκευάσματα, που τις τελευταίες ημέρες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων, εξέφρασαν χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου. Οπως ανέφεραν, αυτή η αισιοδοξία απορρέει από το γεγονός ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δεσμευθεί για αύξηση της παραγωγής γενοσήμων που μπορούν να υποκαταστήσουν αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά σιρόπια, ο ΙΦΕΤ ήδη έχει αρχίσει την αναζήτηση σε ξένες αγορές για έκτακτες εισαγωγές σκευασμάτων –κυρίως αναπνευστικών αποφρακτικών– τα οποία δεν μπορούν να υποκατασταθούν, ενώ από την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να βελτιωθεί και η τροφοδοσία της αγοράς από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι αποθήκες των οποίων είχαν κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Εκτιμάται, δε, ότι σταδιακά θα μειώνεται και η ζήτηση για τα σκευάσματα αυτά από άλλες χώρες της Ε.Ε., όπου η έξαρση των ιώσεων ξεκίνησε νωρίτερα και ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν ύφεση του φαινομένου, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς.

«Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή. Μόνιμη έλλειψη δεν θα υπάρξει», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, που τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ειδικά στους γονείς για να στοκάρουν φάρμακα».

«Παγκόσμιο φαινόμενο»

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το πρόβλημα των ελλείψεων αυτών των φαρμάκων είναι παγκόσμιο και οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή δραστικών ουσιών που παράγονται στην Κίνα και την Ινδία και στην έλλειψη πρώτων υλών ως απότοκο της πανδημίας COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης. Και αυτό τη στιγμή που ειδικά εφέτος η ζήτηση είναι πολύ υψηλή λόγω της έξαρσης των ιώσεων διεθνώς.

Σημείωσε, δε, ότι στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση στις πωλήσεις αυτών των φαρμάκων εφέτος ακόμα και 40%, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει ισχυρή εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και καλύπτει μεγάλο μέρος της ζήτησης με γενόσημα φάρμακα που παράγονται εδώ. «Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία», τόνισε.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση οι κ. Πλεύρης, Φιλίππου και Σωτηρίου εξειδίκευσαν τη δέσμη μέτρων που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας για την αντιμετώπιση συνολικά των ελλείψεων των φαρμάκων. Οπως ανέφεραν:

– Πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων σε φαρμακαποθήκες για ενδεχόμενη διατήρηση αποθέματος φαρμάκων για τα οποία έχουν απαγορευθεί οι παράλληλες εξαγωγές, ελέγχονται και εννέα μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για το εάν τροφοδοτούν ομαλά την αγορά.

– Επιπλέον θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ των πολιτών για τα επώνυμα φάρμακα που είναι σε έλλειψη και ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας μπορούν να τα αποκαταστήσουν –θα αναρτηθεί σχετική λίστα–, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση θα ενημερωθούν και οι γιατροί, ώστε να συνταγογραφούν και να προτείνουν φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας που υπάρχουν σε επάρκεια στην ελληνική αγορά.

– Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση της αγοράς.

Μικρές αυξήσεις

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις επικείμενες αυξήσεις στις τιμές φθηνών φαρμάκων. Οπως είπε, αυτές θα αφορούν φάρμακα σημερινής αξίας 1, 2 ή 3 ευρώ που κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά και να αντικατασταθούν με ακριβότερα. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι σκεύασμα με τιμή 1,4 ευρώ, το οποίο εάν αποσυρθεί, η εναλλακτική θα είναι φάρμακο με τιμή 67,46 ευρώ. Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι αυξήσεις δεν αφορούν γενόσημα φάρμακα και θα απορροφηθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

«Εφοδος» για rapid test σε γιατρούς του ΠαΓΝΗ

Κατ’ οίκον έλεγχο για επιβεβαίωση της νόσησής τους από COVID-19 δέχθηκαν, παραμονές Πρωτοχρονιάς, τρεις αναισθησιολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κατόπιν εντολής της διοίκησης του νοσοκομείου. Τo περιστατικό καταγγέλλουν ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, που ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για απόδοση ευθυνών και για αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Ειδικότερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου δέχθηκε αναφορά από τη διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ και αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, σύμφωνα με την οποία την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου τρεις αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας, που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό, δέχθηκαν επίσκεψη στο σπίτι τους από γιατρό εργασίας του νοσοκομείου και μία επισκέπτρια υγείας με σκοπό τη διενέργεια rapid test, ώστε να επιβεβαιωθεί εάν πράγματι νοσούσαν από COVID-19. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο έλεγχος έγινε κατόπιν εντολής του διοικητή του νοσοκομείου, και παρότι και οι τρεις αναισθησιολόγοι είχαν ακολουθήσει την εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία περί νόσησης από την COVID-19 και είχαν αναρτήσει βεβαίωση θετικού ελέγχου στην πλατφόρμα του υπουργείου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου καταδικάζει ομόφωνα τη συγκεκριμένη πράξη, που όπως τονίζει, «πλήττει την προσωπικότητα, τα έννομα συμφέροντα αλλά και την ιατρική αξιοπρέπεια των συναδέλφων». Στο ίδιο πνεύμα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αυθαίρετη και προσβλητική για το ιατρικό προσωπικό συμπεριφορά και επισημαίνει ότι «κανείς δεν νοείται να προσβάλλει το ιατρικό σώμα, το οποίο στο σύνολό του και από την αρχή της πανδημίας, έχει υπηρετήσει τη δημόσια υγεία και την κοινωνία με αξιομνημόνευτη αυταπάρνηση».

 kathimerini.gr 

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This